Kyckling och avokadowrap

 
Perfekt lunch men funkar ju bra som middag också. Tortillabröd (måste testa göra eget!), avokadoröra med chilli, stekt kyckling och lite grönsaker. Snabbt och jättegott.
 
Som alla har pratat om dessert mästarna och nu var det äntligen premiär. Kul att få se så mycket fina desserter och man blir så himla inspirerad. Det var nog som jag förväntat mig, stränga domare och svettiga stressade konditorer. Målen är ju då att få bli utnämd till att vara jury där inte tävla!

Bokmässa 2013

 
 
Detta är en av anledningarna till att jag fallit så mycket för Göteborg. Att få möjligheten att gå till såna här ställen (längatar till delikatess och choklad festivalen!!). Har suttit och lyssnar och kollat på massa duktiga kockar och konditorier både idag och igår. 
Jo jag vet att ta bild med kockar kan vara konstigt men jag gör hellre det och få chansen att säga att dom är duktiga än att göra det med en sångare eller modebloggare. 
 
Att se dessa människor i verkligenheten är som en dröm, visst skulle man vilja sätta sig ner och prata med dom men jag har ju inte så lätt för det och har då ingen anning om vad jag skulle säga. 
 
Jag kom dit och hade inte direkt några planer på att köpa några böcker. Lomelinoas hade jag ju såklart redan från innan. Men sen sitter man där och lyssnar och tänker nej jag måste börja äta mer fisk det är ju så gott och nyttigt och få den signerad av självaste Mannerström är ju stort. Sen kan jag ju erkänna att jag aldrig gjort en sås i mitt liv (förutom typ tomat och bechamelsås) så om jag köper en Myllymäkkis såsbok ska jag börja göra sånt lite oftare. Dessutom är han ju snygg och kock och har smilegrop så lite knäsvag blir man. 
Allra helst vill man ju ha alla böcker som finns att köpa där men det blir myckt pengar och lite plats i de redan överfyllda bokhyllorna. 
 
Nej nu blev det mycket text och jag ska istället planera vilken sås jag ska göra till middag!

Parmesanpanerad kyckling och majs

Haft en helt underbar dag och jag är så glad så jag vet inte vad jag ska ta mig till. Lyckats få konsertbiljetter och spenderat några timmar på bokmässan och fått se underbara kockar laga mat, men mer om det imorgon för då ska jag dit igen.
 
Det har börjat bli mer och mer att jag lagar mat hemma och det är kul ska bara försöka inte vara så hungrig medans jag gör maten för jag blir så tjurig.
I årstidernaskorg fanns det två hela majs i med blast på så jag tänkte att jag var tvungen att göra något med dom innan de blev dåliga. Förresten så var det den godaste majsen jag ätit i hela mitt liv, den var helt perfekt, söt och knaprig. Hoppas verkligen vi får med mer av den nästa vecka när korgen kommer.
 
Sen hade jag för ett tag sen testat göra parmesanpanerade kycklingfileer men det blev inte så bra så jag försökte igen och det blev mycket bättre. Till det blev det kallsås, sallad och ungsrostade rotfrukter.
 
 
Kycklingen:
Riv parmesan och någon stark ost, ta ungefär lika mycket av varje och blanda det med ströbröd och kryddor.
Rulla runt kycklingen (hel file eller mindre bitar) i vetemjöl sedan ägg och sist i ostpaneringen och lägg sen ner i stekpannan.
 
Majsen:
Behåll blasten på och lägg på en plåt och ställ in ugnen i cirka 30 minuter i 175 grader. 

Persikogalett

 
Ja bilderna blev ju som dom blev. Tog den på fula bänken i köket för köksbordet var fyllt med mina böcker eftersom jag har prov både imorgon och på onsdag och matbordet var fullt med systers böcker. Alla bilder har olika ljus och ja, jag ska lägga ner mer tid på att fota. Övning ger fördighet som jag säger sagt tusen gånger.
 
Kan stolt säga att recept är alldeles eget. Första fösöker och det blev faktiskt bra, Pajerna lite sådär för det va för lite fyllning och de blev rätt fula. Men galetterna blev verkligen hur goda som helst!
 
 
Deg:
300 g mjöl
175 g smör
½ dl kallt vatten
1 msk florsocker
nypa salt
 
Kör allt förutom mjölet i matberedare. "Pulsa" i mjölet så det precis går ihop till en deg. Plasta in och lägg i kyl minst 30 minuter.
 
Fyllning:
4 skivade persikor
125 g hallon
1 msk majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
½ dl strösocker
25 g smör
 
Blanda ihop allt förutom smöret försiktigt.
 
Kavla ut degen till 13 cm runda cirklar. Fyll dem persikofyllningen men lämna 2 cm längst ut. Pensla längst ut och vik in. Pensla igen med ägg och strö på strösocker. Lägg på små klickar av smör och ställ in i kylen cirka 30 minuter, så de håller formen bättre i ugnen.
Grädda i cirka 15 minuter på 175 grader.
 
Det räcker till ungefär 8-9 st 13 cm galetter. Jag gjorde ju då 3 pajer också så det blev bara 5.
 
 
paj 35 min

Variation

 
Ibland kan det ju vara kul att variera sig lite och inte bara äta potatis eller pasta till maten. Så gjorde något liknande av ett recept jag hittade i den nya kokboken vi köpte på gunnebo slotts ekomarknad.
Invigde nya grytan vi köpte på loppisen också och det blev prima. 
 
Dela bönorna på mitten och koka några minuter i vatten och en nypa salt.
Koka bulgur enligt paketets anvisning. 
Blanda bulgur och bönorna med hackade soltorkade tomater och en dressing (jag gjorde på olivolja, citron, vitlök, salt och peppar)
 
 

inspiration inspiration

 
Man kanske inte kan tro det men även jag får ibland panik över livet och funderar på om detta verkligen är det jag vill göra. Men sen inser jag att om jag om 10 år inte längre känner att jag vill kan jag alltid bara byta, även om det så skulle vara om 1 år. 
Men idag känner jag inte så. Gjort lite fint på väggen i mitt rum och satt upp fina bilder jag klippt ut från tidningar. Lånat med mig lite bageriböcker hem jag ska sätta mig och läsa någon dag. 
Tumblr, bloggar, tidningar och tvprogram (hela sverige bakar tex) håller en så himla taggad på att göra det här. 
Nej kanske ska ta och göra lite läxor, har ju en bok som ska vara färdigläst om 3 veckor...

Fikon fikon fikon

 
 
 
Hoppas ingen har missat att fikon är i säsong och säljs nu överallt. Dyra som satan men gud så goda. Tyckte det inte smaka lite gott och lika mycket fikon som förra året men stekte dem i smör och honung och då kom den där underbart söta fikonsmaken fram. 

Gunnebo slotts eko marknad

 
Även idag har jag haft en jättetrevlig dag. Var på ekologisk marknad i gunnebo slott fanns massa kul saker och det var jättefint och hur mysigt som helst att gå omkring där. Tyvärr glömde vi kameran så tog lite med mammas mobil.
Tog en fika och satt ute i fina vädret. Det var verkligen ett ställe man kunde vara på länge, synd att det bara var denna helgen och inte fler.
 
 
 
Lite köpt blev det ju. Kaffe, te och choklad blev det och en korg med frukt och grönsaker som man kan få hemskickat varje, varannan osv vecka. Tyckte det kunde vara kul att testa men kan berätta mer om det när vi får vår första korg. Man fick välja mellan 20 % rabatt eller en kokbok och då valde vi ju boken såklart!
En lite finare olivolja fick vi med oss också, tänkte att jag kanske skulle ta och göra lite bröd någon gång då och då.

Bakluckeloppis

 
I förmiddags var jag och mamma på bakluckeloppis vid slottskogen. Tänkte det kunde va ett kul sätt att få lite småprylar sålt istället för att ge allt till second hand. 
Men jag kunde ju så klart inte lämna utan att hitta massa fint. Det i första bilden fick jag allt för 95 kr. Tänk bara att en av tallrikarna skulle kosta så mycket! Perfekt också att jag hittade två bakformar i mellan storlek och bara för 10 kr styck. 
På andra bilden är det en riktig gjutjärnsgryta, tyckte den var väldigt fin, den fick vi för 120 kr men det var den värd. 

Om jag hinner skulle jag gäran vilja åka dit igen redan nästa helg, kanske sälja lite eller bara gå dit och kolla. Tyckte det fanns mer än i second hand butiker och också lite trevligare när alla står och säljer sitt. 

en sån där kväll

 
 
 
Så jag satt och pluggade och sen började det bli mörkt (vilket det blir alldeles för tidigt nu för tiden) men jag satte på lite musik och kom på att müslin tog slut imorse. 
 
Gjorde müsli lät den svalna och när jag ändå hade ugnen igång tänkte jag att jag kunde ju göra granolabars som jag tänkt göra i evigheter man aldrig gjort. Hittade ett prima recept som jag gjorde om lite bara blanda ihop och in i ugnen. 
 
Hittade fräscha fikon och köpte några stycken så testade göra en fikonsylt med ingefära meen det råkade bli alldeles för mycket ingefära. Men det blev gott ändå. Jag kan ju köpa några fler och göra sylt utan ingefära och blanda ihop dem, då blir det nog bra.
 
Så ända fram till nu har jag stått i köket, tack och lov började jag någelunda i tid för imorgon börjar jag halv 8 så måste upp väldigt tidigt. 
 
Synd det att jag alltid får lust att göra sånt här på kvällen för då är det ju så dåligt ljus att fota i. Men några blev det och om jag har tid och lust kanske jag tar lite fler kort och skriver hur jag gjorde allt.
 

Kär i staden

 
Tog en tur på stan efter skolan. Kan ju säga att för varje gång jag går på stan i Göteborg blir jag mer kär. Älskar att gå omkring i lugn och ro och hitta nya butiker och cafeer på mysiga gator. 

Var inne på en pralin butik på järntorgsgatan 2 (finns en större också på linnégatan) och där jobbade en jätte trevlig kille som jag pratade lite med. Fick smaka och lära mig lite om rawchoklad och så köpte jag med mig tre underbart goda praliner.
 
I (på?) haga fanns en butik där jag hittade ett jättefint anteckningsblock för bara 39 kr. Aldrig sett ett så billigt, dessutom i återvunnet material. (Min nya lilla almenacka på bilden också)
I en annan butik sålde dom en jättekul grej som jag tror jag ska köpa nästa gång jag är i närheten, ett sätt att göra eget kakfat. Jaja berättar om det sen om jag köper det!
 
Dessutom var det en bra dag i skolan, gjorde maränger och fick spritsa som jag tycker är kul. Gått runt i mjukiskläder (nästan) också. Såna där lite pösiga byxor från bikbok, underbart sköna. 
Så mycket små saker som kunde göra dagen bra!