ONSDAG


Åt god lunch på way cup på Järntorget så fint ställe och gott kaffe. Åkte till skolan och hade en lektion och sedan var jag in till stan och kollade på cortagen. Tog en promenad med Amar för en stund sen. Men snart läggdags för ska upp imorgon och jobba.

Xx

KÖRSBÄRSBLOMMOR


Blivit lite dålig uppdatering men vädret är så underbart så är ute hela dagarna. Fixat lite i trädgården, planerar hur vi ska göra med altanen och jäklar vad svårt det är att bestämma sig. Men nu har vi nog bestämt oss för vilken paviljong vi ska ha, kanske. Lagar god mat ofta vegetariskt första dagen idag på några dagar nu som jag äter kött. Gjorde en så god quesadilla igår med hemmagjort glutenfritt tortillabröd och en typ kikärts och avokadoröra i. Idag blir det grillat med rödbetor och palsternacka.

Varit lediga hela dagen idag men imorgon är det skola igen men bara två lektioner så skönt!

Xx

26 APRIL


Suttit ute i säkert två timmar nu och njutit. Ätit stor frukost och läst ut "the fault in our stars" för andra gången, gosar med zaki som ligger i skuggan under stolen och bläddrat igenom underbara vetekatten boken. Satt första timmen med linne på så nu har jag fått megaful bränna men bytte till bikini och smörjt in mig med solkräm för jag tror jag är på väg att bränna mig lite..


FRUKT OCH GRÖNT


Älskar komma hem på fredagar och vi har fått kylen och fruktskålen fyllt med frukt och grönt från årstiderna. dig var den fyllt av päron,äpplen, bananer, tomat, sallad, morot, broccoli ja allt sånt härligt och vi har ekologiska rödbetor. Ja sånt gör mig lycklig. Så kommer hem sätter mig och äter lite och bläddrar igen recepthäftet man alltid får med och skriver matlista. Idag hade vi också fått en Cooptidning som är helt gratis och fyllt av fina bilder och recept.

PALACE





Precis kommit hem efter en tur på stan med mamma. Helt otroligt men fått med mig ett par springskor hem, hade tänkt att jag kunde ha de på jobbet också. Dom är så sköna men verkligen inte snygga, helt knallrosa... Varför gör dom inga snygga träningsskor alla är ju rosa, orangea eller lila. Men Jaja nöjd är jag i alla fall.

Lunchade på palace i stan. Ligger mitt i Brunnsparken. Tänkt äta där många gånger för uteserveringen är så fin och idag gjorde vi det tillslut. Åt gnocchi med broccoli. Första gången jag åt gnocchi och ja det var ju gott men blir lite för mycket, lite för degigt. Jag som bara sitter och hittar fel på maten hela tiden när jag äter ute.. Men gott var det.



KESO OCH SPENATLASANGE

 
Så jag gjorde denna helt underbara lasangen igår. Så lätt att göra mycket snabbare än en vanlig lasange där det ska vara tomatsås, bechamel osv. Citronskalet gjorde det så mycket bättre och hasselnötterna gjorde det lite annorlunda men passade så bra till. Jag avnände spenatlasangeplattor men går lika bra med vanliga. Här kommer för en gångs skull ett helt recept på hur jag gjorde den.
 
1 vitlök
1 lök
500 g keso
125 g spenat (en halv stor påse)
1 dl hackade hasselnötter
skal från 1 citron
lasangeplattor
riven cheddar
salt, peppar
 
Stek hackad lök och vitlök i olja i stekpanna på medelvärme en stund. Rör ner spenat och salta och peppra ordentligt. När spenaten krympt ta av från plattan och rör ner keso, hasselnötter och citronskal. Smaka av och krydda ev mer.
 
Smörj en ungsfast form med lite olja. Lägg ett lager med spenat och keso och sedan lasangeplattor. Avsluta med kesoblandningen. Riv ost och strö över. Grädda ca 30 minuter i 200 grader (tid beroende på storlek på form)
 

BERGS KONDITORI

 
 
 



Tog ju en tur till Marstrand i måndags. Såg för länge sen en härlig bok om Bergs konditori i Marstrand. Glömde bort att åka dit i somras och eftersom det var så fint väder åkte vi dit och Zaki fick följa med. Ett typiskt svenskt kondiroti med goda bullar, wienerbröd osv. Satt ute på den fina uteserveringen i solen och njöd av solen och se båtar åka förbi.
 
Vilken dröm att ha hus ute vid havet och ha en liten båt. Tänk att få spendera sina somrar där. När jag fått körkort ska jag absolut åka ut till havet så mycket jag hinner. Tyvärr blir ju inte det förnes nästa sommar men lite turer till havet blir nog förhoppningsvis i sommar också. 
 
Bergs konditori ligger på Hamngatan 9 i Marstrand
 
xx

BROWNIE MED VIT CHOKLAD

 
 
Sitter nu och äter denna väldigt goda brownien. Daniel Ross recept minus kladd ovanpå och plus valnötter och vit choklad. Till den åt jag lite överbliven bavaroise och det blev gott men efter en natt i kylen kommer den nog bli underbar, kanske något mer choklad i och mindre socker. Men det är jag som har fått noja på att allt är för sött. Det jag tycker är absolut svåraste med bakning är hur länge saker ska vara inne i ugnen speciellt såna saker som ska vara kladdiga. Men denna gång blev det bra, härlig yta men ändå kladdigt innuti.
 
Tråkig jag är som aldrig lägger upp recept längre men känns fel att direkt skriva av andras recept från böcker. Matrecept är lite lättare för där gör jag aldrig precis likadant så snarast kommer två och båda är vegetariska!
 
xx
 
 

CITRONMARÄNGPAJ X100






Vilken kaos idag. Eller inte för mig men för alla andra. Detta var deras största sittning som de arrangerat med 100 pers. Förrätten gick ut 10 minuter för tidigt, schnitzel blev klart i sista minut (jag stod i ert annat rum själv och akut stekte några) ugn var sönder, sås blev gjort i sista minut. Men så kan det vara i ibland men det viktiga är att allt kom ut och det smaka bra. 

Min dessert blev lite räddningen för där var allt redan klart och stod i frys och kyl. Tyvärr blev marängen inte bra efter att stått i kylen några timmar (hade tänkt spritsa upp innan men det fanns ingen plats i kylen). Jaja men det löstes genom att spritsa på ett annat vis och det blev fint ändå. 

Tyvärr hann jag knappt med några bilder för allt stress skulle ju varit kul att ha men kan ju göra det hemma någon dag på samma vis och fota fint. Någon annan får äta den för har nog ätit nog av det på ett tag efter att provbakat hemma och ätit kanter av det hela dagen.

Desserten blev tillslut citronmarängpaj med honungsflarn, crumble, vaniljbavaroise och citronmeliss. Plus ägg,gluten och laktosfritt. 

Tanken var ju inte att jag skulle vara där så sent men älskar sånt så stannade. Nu måste jag verkligen skynda mig att duscha, äta, dricka kaffe och plugga för justja religionsprovet var imorgon och börjar klockan 7 i bagerit. Men känns skönt att ha fullt upp ibland så mig gör det inget 

Xx



MARSTRAND


God morgon! Sitter i bilen nu på väg ut till Marstrand till ett konditori. Enda gången jag hade tid var nu på förmiddagen för sen efter ska jag till Chalmers för sista gången 

Xx

SAKNAD

 
Som jag saknar min vänner nu. Blir väl så när det är lov och det börjar bli varmt ute och man kan inte tänka på något annat än vad man kunde göra tillsammans och allt man inte har här. Att sitta och kolla på gamla bilder gör ju inget bättre egentligen men kan vara skönt att minnas ibland. Men det är svårt, det är det verkligen. 
 
Så så fint väder ute, verkligen sommarvärme. Synd att jag missat det när jag varit inne och bakat men fler varma dagar blir det men imorgon ska desserten vara klar. Ska dricka upp mitt underbart goda da matteokaffe och sen sätta mig på altanen och plugga lite. Att få lite sol på kroppen skulle inte vara fel efter denna tråkiga vinter. 

UNGEFÄRLIGEN SÅHÄR

 
Att göra botten till 120 pers trodde jag inte skulle ta nästan hela dagen. Fast kanske inte så konstigt eftersom det bara fanns två ugnar och det bara gick in två formar i varje. Men nu står dom klara och imorgon blir det att göra citronkräm och bavroise. 
 
Testgjorde en igår eftersom jag hade alla delar färdiga hemma. Så ungefärligen som på bilden kommer det se ut. Tycker det skulle bli mycket finare och "lyxigare" om man gör till en rektangel istället för göra runda och skära ut till trekanter. Lite cironmeliss på det och jag tror det blir prima fint. 
 
Men nu ska jag göra några till honungsflarn och testa göra ett äggfrittkrisp typ. Tänkte mig sockerlag med citronskal på, det kan väl bli bra.
 
xx

ZAKI

 
Första riktiga kamerabild på Zaki. Borde verkligen ha tagit lite mer kamerabilder på honom när han va minivalp, tänk nu är han redan 5 månader och så stor. Men jag har ju massa mobilbilder på pluttisen.
 
Nu ska jag strax åka in till syster och baka lite. Igår gjorde jag 115 stycken honungsflarn och satan vad man bränner sig om fingrarna när man ska trycka ihop de till en cirkel direkt efter de kommit ut ur ugnen. Men jag lyckades klara mig från blåsor och bara sådär 40 kvar att göra idag. Efter jag varit där ska jag och mamma nog ta en tur runt i Marstrand för det är ju så fint väder idag. 
 
xx

Glad Påsk

 
Glad påsk! Påsk kan nog vara den högtiden vi firar allra minst i vår familj. Det enda påskiga vi har hemma är denna fina påskliljan och den har vi dessutom inte köpt själva. En fin blomma gör så mycket skillnad. Önskar så att man kunde fylla huset varje dag med fina blombuketter, tänk så fint. 
 
Haft fullt upp hela dagen och fått massa gjort, mest städning (som att städa garderober som jag av någon konstig anledning tycker är kul) men har lagat god mat som jag kan lägga ut recept på sen och bakat och planerat. Haft så fullt upp att jag heelt glömt bort att plugga.. eller bara undvikit det väldigt mycket. Imorgon gör jag det...

Rabarberpaj och vaniljsås

 
 
 
När jag var liten tyckte jag verkligen inte om vaniljsås. Alla tyckte jag var konstigt för hur kunde jag äta äpplepaj utan vaniljsås det gick ju inte. Men inte så konstigt att jag inte tyckte om det för det man fick var sån där hemskt gjord på pulver utblandat med vatten eller möjligtvis mjölk. Den smakar ju bara inte gott och blir alldeles gummiaktig. Så varför inte ägna kanske 3 minuter längre tid att göra en riktig vanlijsås. För det tar verkligen inte lång tid eller är krångligt. Den andra versionen som jag skrivit där nere går lite snabbare och är lite lättare. Och om man inte har vaniljstång eller tycker det är för dyrt så använd ett bra vaniljsocker för det kommer ändå bli godare än den köpta.
 
Sen pajen, så god den blev. Använde frysta rabarber så strödde på en matsked potatismjöl och rörde runt i rabarben så det inte skulle bli för mycket vätska men det behövs inte om man använder färska. I hörnen blev den sådär härligt seg och kolaaktig eftersom socker bubblat upp i ugnen. Det extra saltet gör det extra gott och förhöjer smakerna och ger det en lite sådär salt smak. 
 
En smart sak är att göra extra mycket smulor och frysa in. Då är det bara att ta fram när man ska få oväntade gäster och lägga över några goda bär eller någon frukt och stoppa in i ugnen en stund. 
 
 
Rabarberpaj
150 g smör
3 dl vetmjöl
1,5 dl socker
1 rågad dl havregryn
1 stor nypa flingsalt
 
Blanda ihop allt till smulor i matberedare eller för hand. 
 
700 g rabarber
1,5 dl socker
 
Rör ihop det i en ungsform och strö på smulorna. Grädda ca 25 minuter i 225 grader
 
Vaniljsås
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 vaniljstång 
4 äggulor
1 dl strösocker
1 tsk maizena
 
Koka upp mjölk, grädde och fröna + vaniljstången. Vispa ihop äggulorna, maizena och socker i en skål. Häll över gräddmjölken i äggulorna och vispa ordentligt. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp till första bubblan (eller 84 grader) under omrörning på medelvärme. Sila.
 
eller
 
Skippa maizenat och lägg till en äggula. Rör ihop allt i en kastrull på medelvärme och rör tills första bubblan. Dra av från plattan och sila. 
 

Torsdag

Igår hade jag fullt upp. Träningsjobbade några timmar på morgonen och några på kvällen. Gick jättebra och tror jag kommer trivas, får se när jag hinner jobba där igen. Tiden på dagen där mellan åkte jag till Chalmers och lärde syster och hennes vänner att spritsa. Inte så mycket att lära men dom va duktiga. På söndag ska jag dit och göra paj och resten på måndag för jag är ledig då. 
 
 
 
Äntligen öppnat paketet med kaffe från da matteo. Tyckte det var jättegott precis som det de har i cafeerna, eftersom det är samma..Deras kaffe finns att köpa i deras olika cafeer. Såg att de också hade ett påskkaffe men det har jag inte smakat. 
 
Suttit och kollat på 15 minuters med Jamie denna morgon. Man blir så inspirerad och glad av den människan. Han gjorde svenska köttbullar och kyckling med pasta och pesto. Har massa ideer på mat jag vill laga men vill ha härliga färska örter. Har varit så svårt att hålla dom i liv under vintern. Men snart är ju sommaren här så då ska fönstret inne och landet ute vara fullt med goda örter. 
 
xx

AT THE MOMENT




FÖRRÄTT TILL LUNCH

 
Imorse kollade jag på avsnittet när Myllymäki var med i Timells skärgårdsprogram. Trevligt program med härliga människor och väldigt fint ställe vid havet. Drömställe vill verkligen ha ett sånt. 
 
Fick besök så jag gjorde en variant på förrätten han gjorde i programmet till lunch. Såg att gräslöken har växt ordentligt i det stökiga och ogräsfyllda landet ute så tog en knippe i såsen. Nu står det rabarberpaj (också det han gjorde i programmet) i ugnen som vi strax ska äta.
 
 
 
 
Pilgrimsmusslor med broccoli

Skär upp färsk broccoli och stek på medelvärme i lite olja. 
Bryn 75 gram smör. Rör ihop 1 ägg i en annan skål. När det brynta smöret svalnat något vispa ner det i ägget. Häll tillbaka i kastrull och vispa på medel/låg värme tills den blivigt lite fluffig. 
Salta pilgrimsmusslorna och stek på hög värme med smör och olja till gyllenbruna på båda sidorna.
Smaka av såsen med soja, lime och hackad gräslök. 
 

JOBB


Ny skön tröja från zara. Nyss kommit hem från ett jättebra jobbintervju. Satt i en och halv timme och pratade och hade det trevligt. På onsdag ska jag tillbaka och provjobba och sen får vi se om jag hinner få lite jobb där innan sommaren, längtar redan.

Gick förbi en kamerabutik imorse också och köpte film till den gamla kameran. Ska bli kul att testa. Denna första filmen får bli test för jag vet ju inte alls hur bilderna kommer bli. 

I veckan kommer ett nytt objektiv till canonen. Så nu ska jag skärpa mig och inte bara ta massa tråkiga mobilbilder.

Xx

SÖNDAG


God morgon! Sitter i köket och äter frukost har ställt in ett nytt bord där tillfälligt tills vi får köksön. Längtar så tills köket är färdigt. Nästan bestämt oss för vilket handtag vi vill ha nu. Så svårt och speciellt eftersom vi inte sett hela köket färdigt. 

Idag ska jag göra maräng, åka in till stan och lämna lite grejer som syster glömde här igår. Kanske ska börja möblera hennes gamla rum också eftersom det nästan är tomt.

Xx


FLYTTAR


Morgonen har gått till att hjälpa syster att flytta. Väldigt liten lägenhet men ändå så mysigt. Kommer nog spendera lite (mycket) tid där speciellt eftersom hon bara bor en liten bit ifrån Ica maxi där jag ska jobba i sommar. Men hon kommer väl bli tvungen att kasta ut mig om jag är för mycket där.. Blir verkligen så sugen på att flytta jag med. Men det är bara ett år!!! Shit sjukt, tills jag går ut gymnasiet och sen får vi se vad jag gör då. Kanske bor hema ett extra år för att spara pengar.

I ugnen står en plåt med ett försök på crumle, i kylen finns havrebotten, citronkräm är klar och mördegsbotten står och svalnar. 

Xx



BLANDNING AV GOTT

 
 
Blir ofta att jag bara tar bilden när jag gör saker men inte när det är klart. Då är jag ju hungrig och vill äta på en gång inte fota och lägg upp fint... Men detta gjorde jag igår då till middag, tog bara rester av sånt som fanns i kylen och stekte ihop. Skriver ungefärligen hur jag gjorde men utan mått.
 
Koka pasta. Stek på medelvärme broccoli (fryst), blomkål, vitlök, grönkål och lök (någon från årstiderna typ purjo). Sleva över lite pasta vatten i och låt stå några minuter tills det mjuknat lite. Tillsätt creme fraiche och ev lite mer pastavatten. Krydda och ät tillsammans med pastan.

FREDAG

 
Haft en härlig dag idag i skolan och fick sluta tidigt. Tog med lite bröd hem det ljusa är valnöt och det lilla är recept från sm. Inte hunnit smaka än men hela bussen har fyllts med brödlukt så det är nog gott.
 
Tog en sväng på stan sen fikade lite och fortsatte mitt eviga letande efter en väska och solglasögon... Va inne i en kamerabutik också men ska tillbaka nästa vecka för han som hade bäst koll på gamla kameror var inte där idag. 
 
xx

LEDIG DAG

 
 
Tyckte det var dags att ändra design här på bloggen, haft den så länge. Det är inte så stor skillnad direkt jag vill bara ha det simpelt med svart och vitt och inga krusiduller. En gång i tiden var jag rättså bra på att fixa designen men glömt bort allt så nu fick det fick bli en sån gratis man kopierar och klistrar in.
 
Gjorde lite fler hounungsflarn idag. Det kommer bli lite svårt de att få ihop cirka 100 st som ska vara likadana. Funderar på om det finns något annat vis man kan göra än att spritsa ut dem och sen forma. Men så goda de blir, kan äta dom bara som de är som godis och jättelätta att göra det är bara lika delar äggvita, smör, florsocker, houng och vetemjöl i.
 
Blev lite sugen igår på att få igång kameran som jag haft som inredning i mitt rum i säkert 3 år snart. Hittade en instruktionsbok på google och hade tänkt köpa film någon dag. Ska bli kul att testa och mamma sa nyss att vi hade en till gammal kamera, ska se om jag kan hitta den..
 
xx

MüSLI X2

 
 
 
Lyckan att hitta en halvkilos påse med ekologiska kokosflakes till bra pris. Syster ville ha en burk müsli i flyttpresent av mig så det blev en dubbelsats denna gång. Nu ska det bara blandas i lite torkad frukt och fylla burkarna. Insåg att denna gången blev det massa ekologiska saker i, älskar det! önskar att allt kunde vara det men så småningom kanske det kan bli så.
 

Snart lov


Ska bli så skönt med lov nu, bara en dag kvar i skolan för imorgon är jag ledig. Så trött på skolan och efter påsk är det fullt med prov men bara kämpa igenom. Annars är det inte speciellt på lovet, stannar hemma och pluggar och bakar.

Xx



Måndag


Sitter ute i solen med gose zaki och hans kotte och dricker dagens tredje kopp kaffe. Kanske egentligen borde ta tag i plugget jag har men har ju hela påsklovet för det.. 

Hustoppens bästa





Programmet hustoppen går ibland på tv och älskar verkligen att kolla på det. Men tycker mer om den första och andra säsongen för de va mycket finare hus. Nu är det mer nybyggda innan var det mer gammalt som gjorts om.

Min absoluta favorit är en gammal skola i Tomarp, Skåne. Det köket är verkligen en dröm. Dom stora fönstrerna, golvet, väggarna och hela huset är helt underbart. Tänk att få bo där man blir ju lite knäsvag av bara tanken.

Om ni vill se alla gamla avsnitt är det bara gå in på tv8play och söka sig fram till hustoppen. Detta hus är med i första säsongen.

Da matteo och ed sheeran




Så lycklig idag. Lyckades få ed sheeran biljetter, satt imorse med två datorer och ipaden redo. Hörde att de tog slut på en halv sekund men inte så konstigt för de va tydligen bara 800 platser på arenan så nu flyttas den till Globen istället.

Efter någon timmes städning i skolan åkte jag in till stan. Fikade på da matteo  med syster och mamma. Ska jag säga igen att jag älskar stället, den getost och päronchutneytoasten är så god. 

Grattis till Borlänge hushags som vann skolmästerskapen (och två priser) lite stolt blir man även fast jag inte går kvar där. Längtar redan till nästa år även om  det inte blir jag som tävlar. 

Check

Åh varför ska jag alltid lyckas radera hela inlägg innan jag hinner spara... Jaja men köpt nya fina skor till våren, vagabond med lite platå så snygga. 

Idag i skolan har vi bara hjälp till lite att städa efter de som tävlat. Nu är det skolmästerskap så det är elever från olika skolor i Sverige. Det var två med från Borlänge där jag gick mitt första år på gymnsiet så då var min förra bagerilärare där. Jättetrevligt att träffas igen. Inser hur mycket jag saknar det men samtidigt så har jag ju större möjligheter här.

Sommarjobb är fixat och praktik till hösten börjar planeras nu. Systers kompisar tyckte om dessertideen jag hade så jag fortsätter med det. Ska bara komma på en glutenfri botten, insåg att det är krångligare än jag trodde för det får inte vara något med nötter heller. Kanske skulle det funka föra något med typ cornflakes?!

Ed sheeran biljetter släpps imorgon om jag inte får så vet jag inte vad jag tar mig till.. Längtat efter detta i tre år nu.

Bageri sm


Haft en jättebra dag. Imorse var vi på skolan och kollade på sista studen de tävlande jobbade. Nu är vi i nordstan och väntar på att de ska säga vem som vinner. Gått runt och kollat på allas bröd och fått prata lite med duktiga bagare. Så kul att vi får chansen att vara med här!