Rabarberpaj och vaniljsås
2014-04-17 / 14:37:00 / Övrigt bak /Sen pajen, så god den blev. Använde frysta rabarber så strödde på en matsked potatismjöl och rörde runt i rabarben så det inte skulle bli för mycket vätska men det behövs inte om man använder färska. I hörnen blev den sådär härligt seg och kolaaktig eftersom socker bubblat upp i ugnen. Det extra saltet gör det extra gott och förhöjer smakerna och ger det en lite sådär salt smak.
En smart sak är att göra extra mycket smulor och frysa in. Då är det bara att ta fram när man ska få oväntade gäster och lägga över några goda bär eller någon frukt och stoppa in i ugnen en stund.
Rabarberpaj
150 g smör
3 dl vetmjöl
1,5 dl socker
1 rågad dl havregryn
1 stor nypa flingsalt
Blanda ihop allt till smulor i matberedare eller för hand.
700 g rabarber
1,5 dl socker
Rör ihop det i en ungsform och strö på smulorna. Grädda ca 25 minuter i 225 grader
Vaniljsås
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 vaniljstång
4 äggulor
1 dl strösocker
1 tsk maizena
Koka upp mjölk, grädde och fröna + vaniljstången. Vispa ihop äggulorna, maizena och socker i en skål. Häll över gräddmjölken i äggulorna och vispa ordentligt. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp till första bubblan (eller 84 grader) under omrörning på medelvärme. Sila.
eller
Skippa maizenat och lägg till en äggula. Rör ihop allt i en kastrull på medelvärme och rör tills första bubblan. Dra av från plattan och sila.
design av: joannalicious