Fyra lager av choklad

 
 
Glömde helt bort tårtan jag gjorde till mammas födelsedag den blev inte rikigt som tänkt för saknade några ägg och gelatinblad men skriver receptet som det borde varit. Ganache kan man göra lite som man vill. Om man vill ha den tjockare och starkare ta mer choklad och tvärtom mer grädde. Men jag tyckte hälften hälften blev lagom här.
 
Botten
100 g mörk choklad
50 g smör
2 ägg
120 g farinsocker
50 g valnötter
 
Smält choklad och smör i vattenbad. Vispa ägg och socker över vattenbad tills sockret smält, ta av från plattan och fortsätt vispa till fluffigt. Rör ner chokladen och sist nötterna. Grädda i 175 grader ca 15-20 min för stor 22 cm i dimater form. (Jag använde midre form och gräddade ca 35 min) 
 
Chokladmousse
3 ägg
200 g choklad
1/2 dl espresso eller stark kaffe
3 dl vispgrädde
2 gelatinblad
2 msk socker
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Dela äggen. Smält chokladen med kaffet i vattenbad (kaffet måste vara med från början annars blir det en klump). Rör ihop äggulorna med 2 msk socker. Vispa 2,5 dl av grädden. Värm den sista grädden i en kastrull och rör ner gelatinbladen. Rör ner chokladen i äggulorna och sedan grädden med gelatinet. Vänd ner grädden och vispa sist äggvitorna och vänd ner.
 
 
Valnötskräm 
200 g choklad
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 msk sirap
100 g valnötter
 
Rosta valnötterna. Smält choklad, smör, grädde och sirap försiktigt i en kastrull. Mixa nötterna fint gärna till en slät smet och rör sedan ner i chokladblandningen. 
 
Chokladganache
200 g choklad
200 g grädde
En klick smör
 
Hacka chokalden. Koka upp grädden. Häll grädden över chokladen och rör till chokalden smält. Rör ner smöret till en glansig smet.
 
Ihopsättning
Använd formen du gjorde chokaldbottnen i. Måtta ut bakplåtspapper lagom stor så den räcker runt formens insida (inte bottnen). Lägg i chokladbottnen i formen, lägg pappret runt om och spänn springformen så pappret sitter fast. Häll valnötskrämen i formen och låt stå i frysen tills det stelnat. Häll moussen i formen och ställ i frysen minst 2 timmar. Gör ganachen (låt ev stå en stund så lite tjockare) och häll över tårtan och jämna till. Dekorera som du vill.
 
Xx

Spuntino

 
Fick tips på några restauranger i Köpenhamn men vi glömde boka och sen blev det försent. Men så googlade vi lite och hittade tillslut en jättefin restaurang där de serverade 5 rätters för bara 275 dk. Maten var verkligen jättegod, inte de bästa bilderna för det var rätt mörkt där på kvällen. Men så mysigt ställe med trevlig personal och fin inredning. 
 
cofoco finns information och om deras andra restauranger, finns någon italiensk någon med a la carte och någon med lunch osv. Verkligen ett ställe jag vill tillbaka till.
 
Xx



Tomt


Ser hur kamerarullen på mobilen är helt tom sen Köpenhamn. Tog en bild på gosen som ligger och sover på konstigt vis. Köpte en typ lins till mobilen som man sätter utanpå kameran, tänkte det kunde va kul att testa. Ska göra bilderna lite bättre så får se om det funkar. 

Sitter och skriver lite anteckningar om choklad och råg. Kul att få göra något man tycker om på dagarna även fast skolan är lite seg. Ikväll är jag helt ensam så ska laga god mat och göra något gott till. Men jobbar imorgon så ska sova tidigt

Xx


Bagerispecialisering


Ulls fina smygbild. Nu här skolan börjat och idag var väl första riktiga dagen. Varit i bagerit hela dagen och haft bagerispecialisering. Just nu är jag inte så taggad på skolan men tror nog det kan bli bra ändå. Nyss gjort lite goda bara och en smoothie jag kan ta med till skolan som mellanmål eftersom vi aldrig äter lunch.

Xx



Två dagar i Köpenhamn

Kaffe på atelier september 
 
Lunch på ett av matställerna i saluhallen eller torvehallerne som det heter
 
Köpte med lite god frukt och praliner från saluhallen och åt på hotellrummet. Hotellet vi bodde på hette cabin city
 
Istället för frukost på hotellet blev det yoghurt med mûsli och honung och till det grapefrukt juice på ett ställe i saluhallen
 
Drack kaffe på coffe collective, jättefint ställe. Köpte med en påse bönor också som jag längtar efter att få dricka. Vi var på deras ställe i saluhallen men de har också två andra ställen i Köpenhamn.
 
Hittade ett fint konditori som vi ville kika in. Tyvärr va vi där på lite fel dag så det fanns inte så mycket fika kvar men köpte en tårtbit och macaroon var. Strangas hette det.
 
Gick förbi cafe norden och tyckte det såg okej ut så åt sista maten där innan vi åkte hem. Åt en god pesto och hela kvällen spelade de bästa Ed sheerans låtar. 
 


xx





Köpenhamn


Imorse tog jag och Ull tåget till Köpenhamn. Försov mig men hann iaf med tåget som tur vad. Kom hit vid 11 så har hunnit med att dricka kaffe på fina atelier september. Letat i säkert en timme efter saluhallen. Så fint där önskar man kunde få gå dit varje morgon och köpa fina grönsaker och frukt. Käkade god lunch och köpte med lite frukt och choklad. Nu är vi på hotellet men ska strax ta ett till varv på stan och hitta något ställe att äta middag på.

Xx


Making a cake



Planera


Imorse var jag med Ull när hon gjorde sin första tatuering. Längtar till jag blir 18 och också får tatuera mig. Efter det satte vi oss på da matteo och planerade lite för helgen i Köpenhamn. Har planerat någorlunda vart vi vill. Blir ju mest äta och lite shopping men det är det som är det bästa. Får se om jag drar med mig stora kameran och fotar men inte så säker på att det blir av att jag gör det om man tar med den. Mycket enklare att ta snabba bilder med mobilen. Kul ska det bli iaf att åka dit. Resten av dagen ska jag stanna inne och kolla på serier.

Xx

Tisdag


Emma har åkt hem, det regnar ute och skolan börjar snart. Så med andra ord inte en så jättekul dag. Känns som jag har tusen saker att göra men vill mer lägga mig under täcket och sova.




Lunch


Lunch på da matteo idag. Blev pizza med tomat och mozzarella, känner att jag ätit mycket kött på senaste tiden. Men blir lite så när det är stressigt och det finns god salami hemma.. 

Xx

Color me rad Sweden



En av de roligaste sakerna jag gjort. Man blir så glad och taggad. Bra musik genom hela, count down och alla kastar färg rakt upp, folk man inte känner kastar färg på en. Spottar och skrattar när man får i munnen. Klart vädret kunde varit bättre men lite regn skadar inte och det blev så lyckat ändå. 

Ätit mat och tagit en lång dusch (färgen gick lätt bort) och nu ska vi in till stan med stort paraply och tjocka tröjor och lyssna på lite musik på rix fm festivalen.

Xx















Bio utomhus


Kom nyss hem från stan efter att ha suttit och kollat på bio utomhus. Jättemysigt men väldigt kallt.. Skulle tagit med en till filt. Filmen hette "only lovers left alive" inte så speciellt bra men vi betalade inget för det så vad gjorde det. Väldigt trött och imorgon ska vi upp tidigt och springa så nu ska vi sova

Xx




Thai

Så goda veg vårrullar med nudlar från thaiställe på Gustav adolfstorg

Tacos


Igår efter vi gått runt på stan i flera timmar åkte vi hem och sen gick vi till Amar. Gjorde tacos och jag gjorde med bönor, svamp och zucchini och det blev gott. Senare på kvällen åkte vi in till stan och va en stund där och lyssnade på när naus spelade.

Frukost imorse framför teven och kollade på Ernst

Xx



Frukost och lunch


Frukost imorse på da matteo och lunch på way cup på Järntorget. Åt så god macka med hummus, inlagd morot och syrad lök. Nu ska vi gå i lite mer butiker sen åka hem. 

Xx



Fredag



Onsdag och torsdag


I onsdags kom Emma. Är Kulturkalaset här i Göteborg så Daniel Adams-ray och hoffmaestro spelade så vi lyssnade på det och hade kul. Igår var vi på stan och på kvällen var vi på tackkalas med syster. Hade en väldigt roligt kväll och stannade på stan innan vi åkte hem och köpte brownies och mini oreo. Nu ska vi in till stan och äta frukost på da matteo med Amar.

Xx

Frukost i sängen


Nyss varit på Ikea en stund och ska strax in till stan och möta Emma på tågstationen. Hoppas verkligen att det slutar regna och blir toppväder hela veckan annars blir det lite deppigt

Xx


Espresso och mjölk


Var nästan 2 timmar idag på da matteo och tränade på att göra kaffe och skumma mjölk med Patrik och syster. I slutet tävlade vi vems som blev bäst och syster vann... Men jag fick kaffe som tröstpris så är glad ändå. Och min blev väldigt dålig så haha. Skratta och lärt mig ännu mer vilket alltid är kul. Nyss ätit snabbpizza och kollar på sommar med Ernst. Ska strax göra lite kaffe, måste ju testa det nya jag fick.

Xx

God morgon


God morgon. Njuter av att vara ledig och vakna utan väckarklocka och istället av solen som skiner in i rummet. Idag är en det en äta frukost i sängen dag, minns inte senaste gången jag gjorde det. Efter frukost ska jag göra mig iordning och åka in till stan och träffa syster. 

Xx

hasselnöt och brynt smör

 
Inlägget om det på bilder måste ha försvinnut för kommer ihåg att jag skrev det. Men gjorde iaf den här efterrätten eller vad man ska kalla det för hade glass av brynt smör kvar så tänkte att någon nötkaka skulle passa bra till. Gjorde en hasselnötskaka med rostade hasselnötter ovanpå också. Det blev väldigt gott men kakan var lite konstig så ska testa göra igen för det finns fortfarande lite glass kvar. 
 
Idag har jag äntligen köpt ny säng!! I ett år nu har vi sagt att vi ska köpa men det har aldrig blivit av. Slipper 90 sängen och får en 120 cm bred. Inte lika stor som jag hade innan flytten men det får ju tyvärr inte plats i mitt rum.. Längtar lite tills jag får lägga mig och sova i den. Men först ska jag ut med zaki på en promenad och sen ska jag krypa ner under duntäcket och kolla på någon film. 
 
 
xx

Italiensk maräng




Jobbat några timmar på baka idag. Hade tid över så gjorde en sats italiensk maräng och smetade över citronpajer. Så kul att komma dit och få bestäma lite själv vad man vill göra. Kommer bli väldigt kul att jobba där i höst!

Xx






Pizza


 Pizza med blomkålsbotten. Väldigt enkelt och gott och det går ju snabbare än att göra en deg som ska jäsa. Bara mixa ett blomkålshuvud till väldigt små bitar. Lägg i en skål och värm i micron. Låt det svalna och lägg sen i en handduk och pressa ur så mycket vätska som möjligt. Rör i ett ägg, kryddor (jag tog chili, vitlök, basilika och oregano) och riven ost. Tryck eller kavla ut på bakplåtspapper. Lägg på topping min vanliga brukar bli svamp, zucchini, lök tomat och ost (fetaost). 

Xx


Da matteo


Satt flera timmar på da matteo med Ull idag efter jobbet. Drack så gott kaffe först Islatte sen varmt kaffe för jag va så sugen på det. Glömde bort tiden och missade body balancepasset som jag bokat men Jaja hade tänkt gå på måndag och var inte så taggad på att träna efter jobbet. Imorgon är sista dagen på Ica och fredag!!!! Längtar så och till nästa vecka för då kommer Emma och vi har massa planerat.

Xx






Sjöbaren


Igår blev det tillslut att vi åt middag på sjöbaren i Haga. Satt på uteserveringen och åt god mat. Eller nja, har alltid viljat smaka musslor och det fanns så tänkte testa men det var inte för mig. Men den andra maten såg god ut och hört bra om stället. 

Xx




Stan


På väg in till stan nu och träffa syster och pappa. Vi ska fika, äta middag och visa runt pappa lite i Göteborg. 

Xx


porslin

 
Blev överraskad med två jättefina skålar av syster som hon köpte i Köpenhamn. Så himla fina får lite sådär strand och snäck känsla av dem. Fick också fina sugrör och små lappar man kan skriva och sätta på sugrören eller annat. Idag är jag hemma och tar det lungt. Äter frysta vindruvor och lyssnar på musik. Funderar på att göra någon hasselnötskaka till brynta smörglassen jag har i frysen, det kanske kan bli bra.. Ska lägga bönor och kikärtor i blöt också så jag kan fylla frysen med goa falafel och biffar.
 
xx

Måndag


Hos Emma. Saknar mina Amigos men Emma kommer nästa vecka och Amar kommer också hem snart, längtar. Men är väldigt depp för jag har tappat bort mitt halsband. Varit borta i snart en vecka och det känns så tomt utan det. Men skulle inte förvåna mig om jag hittar det när jag slutat leta. 

Xx


meloner är runda


Lagomt sliten efter att jobbat. Kom på att jag aldrig tog några kort på köket efter det gjordes om. Ska städa lite (ställa bort dom fula sakerna som står framme..) och ta några bilder och lägga ut här. 

Idag kan jag utan dåligt samvete stanna inne för det regnar här i Göteborg och dricka flera koppar kaffe, läsa eller kolla på serier och äta vattenmelon tills jag spricker. Vattenmelonen kostade bara 5 kr kilot på Ica maxi!!! så köpte två stycken. Gjorde bort mig lite sen på bussen när de rullade iväg och jag inte ens märkte det.. Meen vad gör det för de är supergoda och ska nog skiva och frysa in en så det blir vattenmelonglass mumms

Xx