Torsdag


Väldigt god mango och hasselnötssmoothie som jag köpte igår på stan. Älskar dagar som denna. Vaknade av en söt zaki som knuffa på mig, äter frukost dricker gott kaffe och tar en morgonpromenad. Sätter på bra musik och gör brynt smörglass, glassrån och mandelbiskiver för att göra av med lite äggvita. Bakade av frallor som jag gjorde igår och kalljäste i kylen men de slängdes i soptunnan. Vet inte vad som hände där men det blev verkligen inte bra. Har nyss ätit lite och strax ska jag ut med zaki och sen cykla till gymmet och gå ett body balance pass. Kanske blir värsta hälso/träningsblogg istället ;););)

Xx


Citron och lakrits

 
Ibland när man är sugen på glass tar man ut en ur frysen och den är stenhård och minutrarna man måste vänta för att kunna skeda ur lite känns som en evighet. Men när man inte vill att den ska smälta går det på sekunder. Kan ju bero på att det var säkert över 25 grader i köket när jag gjorde detta (men jag klagar inte på värmen!! älskar den). 
 
Lakrits och citron ska ju vara en sån där typisk kombination men vet inte om jag någonstans ätit det tillsammans. Är jag ensam om att inte tycka det är sådär jättegott? Jag skulle ju inte tacka nej till det om jag blev serverad det men själv gör jag nog det inte på ett tag. 
 
Testade göra lakritssorbet och den blev så bra i konsitensen, bättre än köpt gräddglass, beror antagligen på saltet i lakritsen. Kanske ska testa göra någon salt kolaglass det borde också bli bra. Samtidigt gjorde jag (så bra med två skålar till glassmaskinen) flädersorbet av saften jag gjorde tidigare i somras. Den blev inte lika bra i konsistensen men smakade väldigt bra med lakritsen, syran bröt av bra. Så fick en prima chans att testbaka lite. Blev en vanlig citronpaj (med en hemskt jobbig mördeg), flädersorbet, lakritssorbet, citronmeliss och lakritsmaränger jag gjorde för länge sen. 
 
xx

Tisdag


Han får inte vara i hallen men han har lärt sig komma förbi gallret, men sen vågar han inte gå tillbaka.. Är ensam med zaki fram till fredag för mamma åkte til Danmark idag. Ska bli skönt att vara ensam, laga god mat, baka något och lyssna mycket på musik. Idag måste jag städa för Hannah ska komma senare en stund mellan hennes resa från Bornholm till Afrika.


Chokladbakelse


Kom nyss hem efter att jobbat några timmar på baka bagerit. Tog med hem en sån bakelse på mitten bilden och sitter och äter den nu. Herregud va god den är, browniebotten, vaniljpannacotta, chokladmousse och ganach👍👍 ska ta det lungt resten av dagen och börja läsa andra boken av the imortal instrument

Xx



En sommarkväll


Igår efter jobbet träffade jag Ull. Vi köpte en god juice på juicekällarn och sen tog vi bussen ut till henne i Ljungskile. Där satte vi oss på cafe flora, ett jättemysigt cafe. Sen tog vi en lång promenad till restaurangen villa sjötorp  där hennes bror är kock. Fick första lönen igår ju så vi lyxade lite med finmiddag. Jättegott och så fint ställe med underbart kvällsol.



Xx

Torsdag


Gjorde falafel med quinoa för någon vecka sen. De höll inte ihop så hade in dom i ugnen en stund istället för att steka i stekpanna för så skulle de nog fallit sönder. Prima sak att frysa in och lägga i matlåda som lunch.

Idag har jag jobbat och syster var här en stund och åt. Imorgon jobbar jag också men efter ska jag träffa Ull och sen på kvällen ska vi äta finmiddag. Ne nu ska jag kolla på sommar med Ernst och sen sova 

Xx

Maränger


Haft så mycket äggvita i kylen och vill inte kasta det när jag vet att man kan göra något med dom.. Så även fast jag inte direkt äter maränger gjorde jag några idag, kan ju bra att bara ha.

För att få dom rosa blandade jag röd karamellfärg och florsocker som jag sen penslade på insidan i spritspåsen. På de små vita är det myntasocker. Cokladmarängen är en fransk maräng med en så god choklad ganachen i. Råkade nog röra lite mycket i, för de sjönk snabbt på plåten men äsch de blir goda ändå. 

Xx

Tisdag


Det var så länge sen jag gjorde pannkakor till frukost. Fastnat i att alltid äta yoghurt, frukt och müsli. Men idag vaknade jag och mådde bra så gjorde en liten sats med banan, kokos och blåbärspannkakor (det enda mer som är i är ägg) och till det stekte jag valnötter med honung och smör. För en gångs skull satte jag inte mig i solen och åt, måste vara lite försiktigare med att inte bränna mig. Men man kan ju faktiskt njuta av värmen och sommaren i skuggan också.

Xx




Ricottabiffar


Kvällen middag ricottabiffar med sesam och gräslök, morot och palsternackspuré, rostade hasselnötter och sallad

Xx


VACKERT


Kan inte riktigt släppa hur fint det var där. Äntligen hemma efter den långa tågresan (30 minuter extra för vi blev försenade). Precis druckit upp mitt kaffe, som jag längtat efter det. Ska nog göra lite islatte om en stund men först ska jag smörja in mig med solkräm och gå ut och kolla vad som växt i trädgården sen jag senast kollade. 

Xx


Sista


Sista kvällen här vill inte riktigt åka. Lagade snabb middag tidigare med Emma och satt ute och åt i solen. Mötte Reggi sen på stan och vi satte oss på en bänk och åt choklad och pratade precis som innan. 

Xx

Bryggcafeet


Idag åt vi frukost/lunch på bryggcafeet här i Falun. Väldigt mysigt ställe med go fika (blev besviken på kaffet...). Gick en stund på stan och köpte pasta så jag har något att äta i tåget för imorgon åker jag hem. Sitter hos Emma nu och läser tidningar och lyssnar på musik. Ska nog snart och handla för vill ha frukt, lägger så mycket pengar på mat...

Xx

Hos Emelie


Sitter hos Emelie nu och solen är på väg ner. Vi har grillat gott (ja jag åt kyckling idag..) och till efterrätt gjorde jag vitchoklad och limemmousse med jordgubbar och drack kaffe ur fina one direction mugg.  På Hemköp såg jag blk vatten som jag läst och sett så mycket bilder på men aldrig sett i Sverige. Så köpte det men det va lite udda, smakade inte riktigt bra även fast det bara är vatten. 

Xx

Dalarna



Några bilder från idag, haft det jättebra. Igår gjorde vi en roadtrip spellista här är länken till den. Började med att åka till östra silvberg gruva, en turkos sjö som var 320 meter djup. Där fikade vi lite och badade. Efter det åkte vi till dammsjön  som inte låg så långt ifrån och åt lunch. På turistbyrån hittade vi en bok med alla caféer i Dalarna och så var det en som låg i bäsna i närheten av Säter som såg fint ut och det var det verkligen. En stor trädgård med massa sittplatser utsatta lite överallt där man kunde sitta och fika. Stället heter Bäsna trädgårdscafe, skulle va kul att åka dit igen men det ör ju en bit dit och lite svårt att komma dit utan bil.

Xx

Lets go



Nu har vi ätit frukost och gjort matlåda så nu ska vi sätta oss i bilen och åka till silverberg.

Xx

Pizza på knäckebröd


Idag gjorde vi pizza på knäckebröd och det blev väldigt gott. Tomatpuré och olivolja som sås och sen hade vi på ost, zucchini, svamp, fetaost, soltorkad tomat, tomat och ruccola. 

Imorgon bitti åker vi på våran miniroadtrip, blev av ändå att vi åker men inte lika långt. Satt innan idag på turistbyrån och letade vart vi skulle åka. Så har vi gjort lite lunch och tar med badkläder mysmys

Xx





Falun


Kom fram till Falun vid 2 igår. Mötte Amar, Reggi och Emma på stan och vi köpte glass och satte oss i solen. Även fast vädret inte va så bra så åkte vi till stångtjärn och grillade. Jag åt majs och sparris.. Några badade i regnet och jag och Amina stod med paraply. Sen åkte vi till Emma och kollade på film. 

Våra planer för roadtrip i Dalarna blir nog inte av tyvärr men vi får hitta på något annat 

Xx

Slottsskogen


Efter en dag på kondis på jobbet träffade jag Ull. Vi handlade lite gott och satte oss i Slottsskogen och pratade i solen. Vill att sommaren aldrig ska ta slut 

Xx

Ett år


Idag är det precis ett år sedan vi flyttade hit, 11 juni 2013 fick vi nycklarna till huset. Vet inte riktigt vad man ska säga om det, svårt att förklara. "Firade" det med att gå på stan en stund med syster och mamma och sedan satte vi oss på da matteo och åt god pizza och drack kaffe. 

Sitter på altanen nu och dricker saft och ska läsa lite. Hittade en perfekt almanacka på akademibokhandeln så ska skriva ner allt kommande i den. Jobbar helgen och sen åker jag till Falun måndagmorgon, längtar så!!


Grillkväll


Haft en trevlig kväll med familjen. Grillat bra kött, plockat zucchini och gurka från trädgården och ätit massa mer god mat. Clafoutisen jag gjorde blev god, tror den blev som den skulle förutom att den sprack ovanpå. Till det åt vi körsbärsglass och (kanske inte till då) en helt underbar chokladglass som jag gjorde. Alltså chokladglassen blir så jäkla bra, den förra också. Undra varför det bara är chokladglassen som blir det..










Avokadoträd


Har haft ett avokadoträd på gång länge nu, ska bli kul att se hur det blir sen när det växt till sig. Man sätter bara tre tandpetare i en avokadokärna sen sätter man den i ett glas vatten. När skalet börjar lossna pilla bort det och vänta sedan till det blir rot under och skott uppe med lite löv. Tror det tog ungefär 2 månader.

Igår efter jobbet var jag en sväng på Liseberg med familjen och brors familj. Ikväll ska de komma hit och grilla så jag städar, lyssnar på musik (hittat massa bra ny) och när mamma kommer hem från affären ska jag göra glass. Plockade massa körsbär igår så det blir körsbärsglass och igår gjorde jag en clafoutis. Imorgon blir det nog saft på resten för lite lång tråkigt att sitta och kärna ur dem. Men ny ska jag göra en islatte :):)

Xx


Sommarläsning


Så lycklig när det äntligen plingar på dörren och jag får ett paket med böckerna jag beställt. Har inte någon serie att se på nu och tänker att det kanske är lika bra, att jag istället läser mer. Börjar nog med Catcher in the rye för jag läser alltid citat och annat från den och skulle vara kul att inte läsa en typisk romantisk tonårsbok som jag alltid gör.

Ska äta frukost, fixa mig och sen ska jag in till stan och träffa min broder med familj och så ska vi spendera dagen på universeum.

Xx


Islatte


Varför har jag inte gjort egen Islatte innan? Varför gör jag det inte varje varm dag!? Så gott, så enkelt. Gjorde kaffe i espressomaskinen, rörde i en tsk råsocker och ställde in det i frysen i 10 min. Fyllde ett glas med is och hällde i kaffet och mjölk. Det var visst inte svårare än så. Iskaffe är ju perfekt för mig för det är ju redan kallt så det hinner aldrig kallna som det alltid annars gör för mig.

Har just nu 4 böcker jag läst halva, snart tre för jag har snart läst ut the perks of being a wallflower. Varje gång jag läser den förstår jag något nytt och läser någon del jag helt glömt bort. Kan nog bli så eftersom filmen hoppar över mycket småsaker. 

Väntar spänt på att böckerna jag beställt ska komma, hoppas hoppas på att de ligger i brevlådan när jag kommer hem imorgon efter jobbet. 

Xx


Wienguide

Här kommer Wienguiden jag skrev att jag skulle göra, är väl mer en lista på de saker vi hann med att göra under våra dagar i Wien. Det är verkligen en jättefin stad med massa fina gator och cafeer. Finnns väldigt mycket ekologiska butiker/restauranger och också mycket vegetarisk/veganskt. Tyvärr var det inte så mycket shoppingbutiker där för mig. Det nästan bara dyra märkesbutiker. Det som fanns var en H&M, zara och body shop ungefär. Fanns några gallerior men tyckte det inte direkt var någonting där heller.
 
 
HOTEL DE FRANCEVi var lite lata och småstressade för vi var ute sent med att beställa resan. Köpte paketpris och tillslut blev det hotellet hotel de france. Men det var väldigt bra, trevlig personal och väldigt fint. Sämst var att sängen och kuddarna var hemska och jag sov dåligt hela resan. Men frukosten var väldigt bra så det blev jag glad över. Fanns väldigt mycket som soppa, korv, ägg, pannkakor (med nutella till), bröd, yoghurt, frukt och bakverk. Negativa var då kaffet som inte va direkt gott
 
 
 
 
SCHÖNBRUNN är ett jättestort slott, verkligen enormt och trädgården är ännu större. Där kan man verkligen spendera en hel dag att bara gå runt och kolla på utsikten och den otroliga trädgården. Att tänka sig att folk har bott där är rätt sjukt. Uppe på en kulle ovanför fontänen var en terass där man kunde gå upp och kolla på utsikten men efter att gå upp för backen var vi trötta och alldeles för sugna på kaffe. 
 
 
En lite kul grej var att de hade en strudelshow. Man fick köpa en strudel och kaffe och sätta sig och kolla på medans en tjej förklarade och visade hur de gör sina strudel där. Receptet ska vara 100 år gammalt och efter showen fick man med ett recept. Ska bli kul att testa göra det någon gång. 
 
 
 
Fikade på cafét som låg där, en väldigt god chokladtårta men har insett att Tyskland/Österrike har nojja på att ha sprit i alla chokladbakverk. Ja de ger det bättre konsistens men är inte så glad i smaken av det tyvärr.
 
 
STEFANSDOME. Mitt i centrum ligger den enorma kyrkan stefamsdome. Väldigt fin och gillar verkligen taket på den. Läste någonstans att man kunde gå upp i den men förstod inte vart så det blev tyvärr inte av att vi gjorde det.
 
 
 
NASCHMARKT är en väldigt stor marknad lite utanför stan. Öppet varje dag och säljer frukter, grönsaker, ost, oljor ja allt sånt som brukar finnas på matmarkander. På lördagar är det fullt med kläder där också, men tyvärr var inte vi där under helgen så det får bli nästa gång om det blir en nästa gång.
 
 
Efter att ha gått på markanden en stund blev vi som vanligt kaffesugna och tog första bästa stället och satte oss ner. Lyckades välja ett väldigt bra, sånt ställe jag verkligen vill tillbaka till. Även fats vi nyss ätit massa frukost på hotellet så köpte vi en frukost för två att dela på. Till det drack vi islatte och lemonad. Stället heter Neni och här är deras hemsida om ni vill kika.
 
 

ZUCKERLWERKSTATT Varje dag när vi gick från hotellet till centrum gick vi förbi denna lilla karamellbutiken. Klart jag inte kan låta bli att gå in i den då. Började prata med en av killarna om jobb, socker, sverige, gränna osv. Om 1 timme skulle de börja göra karameller så han tyckte jag skulle komma tillbaka då och kolla. Så kom tillbaka och kollade på och pratade medans de gjorde chokladkarameller. De gör allt där i butiken och allt för hand. Köpte med några påsar hem och de är så goda och bra storlek för de är väldigt små. En av dem är med choklad i och mint runtomkring och de är så så goda. Hur kul skulle det inte vara att jobba eller ha praktik där, men lite problem med att ha någonstans att bo. 
 

TIAN VIENNA Jag googlade ju massa på ställen vi skulle till innan vi åkte. Att hitta fina cafeer är ju inte svårt men ville ha någon nice vegetarisk restaurang vilket inte va svårt för det fanns väldigt många men alla hemsidor såg så tråkiga ut haha.. Men så hittade jag "Tian" en vegetarisk och ekologisk restauang och som har en michelin stjärna. Middag kanske skulle bli lite mycket där så vi åt lunch där men tyckte det var som en lyxmiddag. Väldigt gott, väldigt fint och väldigt inspirerande. Första gången jag åt risottot och det var verkligen så gott, måste testa göra det själv. Drack epresso med bara lite mjölk, lite stark men gick faktiskt att dricka haha. Efterrätten var lite så där men mitt fel för jag inte tänkte på att jag inte tycker om körsbär som är tillagade och med sprit i... Men annars var det väldigt gott och värt pengarna.
 
YAAM En lite udda buffeeresturang där man istället väger all mat och sedan betalar. Det fanns massor att välja mellan och allt var antingen glutenfritt, laktosfritt, vegan eller vegetariskt. Fanns också soppor och efterätter. Tyvärr var det rättså dyrt men väldigt gott. Vet inte om det var vi som råkade få hemska servitörer eller om det är något de är dåliga på men det förstörde vårt besök rättså mycket. 

 
 

CAFE CENTRAL är ett känd ställe i Wien. Kanske inte ser mycket ut på utsidan men inne är det väldigt stort, gammalt och klassiskt. Åt middag där och jag åt självklart efterrätt. På dagarna finns det också lunch och massvis med bakverk. 
 
 
CAFE DEMEL är också en känt ställe i Wien. En kul grej där var att en konditorisal var det glasväggar runt så man kunde se dem sitta och arbeta och göra sakerna till cafet. Kaffet här var starkt, jag som klagat på det blaskiga som var på många ställen.. men här kanske det var lite väl starkt. Men det var ändå väldigt gott. Till kaffet åt vi glass och det blev en med viol och blåbär och den var så himla god. Ska ta och köpa violessens för hade helt glömt bort hur otroligt gott det är. 

 
ZANONI & ZANONI. Som sagt fanns det väldigt stort utbud av ekologisk, vegansk osv. På zanoni & zanoni fanns det mängder av glasser och också en hel del veganska. Jag tog en mango och en citron och det var väldigt gott. Däremot var kaffet inte så speciellt bra, vad är grejen med att det ska vara så svårt att skumma mjölk...

xx

Bananbröd

Sov länge idag, alldeles för länge men det var rätt så skönt ändå. Åt frukost och tog in bussen till stan. Mötte upp ull efter hon slutat jobbet. Helt sjukt men idag har jag köpt min balklänning för studenten som inte är förns om ett år.. Hoppas inte jag ändrar mig men nu älskar jag den. Vit, lång, enkel precis så jag ville ha den. Ull oh jag fikade på da matteo (självklart blir det där när jag är med) drack kaffe, åt grillad macka och delade på en god morotakaka. 






Sagt i snart ett halvår att jag ska göra bananbröd men det blir aldrig av. Men nu äntligen blev det av. Hittar aldrig något recept jag vill ha så nu gjorde jag ett eget genom att blanda tre olika. Och det blev väldigt bra, lagom med kokos, inte så väldig söt, gott med citron i och valnötter jag älskar så. Hade inte med någon choklad denna gång med det ska jag absolut nästa.

3 mogna bananer
2 ägg
1/2 dl farinsocker
75 g smör
6 dadlar
1 knivspets vaniljfrön
1 tsk citronsaft
Skal av en halv citron
210 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl valnötter
100 g mörk choklad

Smält smöret och låt det svalna. Mosa dadlar och banan med en gaffel. Rör i citron, skal och vanilj. Vispa i en annan skål ägg, smör och farinsocker riktigt fluffigt. Vänd ner bananblandningen. Rör ihop mjöl, salt och bakpulver i en skål. Sikta och vänd ner i smeten. Om du vill ha nötter eller choklad i vänd ner det nu. Smöra en form och "bröa" med kokosflingor (om du vill) annars går det bra med lite mjöl eller brödsmulor. Grädda ca 30 minuter i 175 grader.

Lavendelglass


Gjorde en så god chokladglass häromdagen. Smakade nästan som köpt men tanken att den är gjord av riktiga grejer gör den så mycket godare. Men ville göra något annorlunda och hittade torkade lavendelblommor i skafferiet så tänkte varför inte testa göra glass. Det blir lite parfymkänsla eftersom det är lavendel men det smakar inte så mycket av det och vaniljen ger ju väldigt mycket smak också.

Recept från allt om mat
5 dl grädde
2,5 dl mjölk
5 äggulor
2 dl strösocker
1 vaniljstång
5 g lavendelblommor

Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång med frön och lavendel i en kastrull. Vispa äggulor och socker. Häll gräddblandningen över äggulorna och vispa. Häll tillbaka i kastrullen och vispa till den börjar tjockna. Sila och låt stå i kyl tills kall. Kör i glassmaskin.

Xx


Smördegsflarn


Lite tråkigt när man har planerat att vara ute i trädgården och fixa och ta en sväng in till stan så börjar det spöregn.. Jaja får stanna inne och lyssna på bra musik och baka. Ska nog baka bröd glutenfritt bröd till grannen, ska bara se om jag har alla grejer för det hemma. Gjorde i alla all denna väldigt enkla efterrätten igår. Till det testade jag göra en sabayonne som inte blev sådär jättebra.

2 smördegsplattor
2 nektariner
Lime
Smör
1 msk honung

Kavla ut smördegen lite och dela på mitten så det blir fyra rektanglar. Skär en skåra (inte helt igenom) ungefär en cm från kanten runt om hela.
Smält honung och en liten klick smör. Skör nektarinerna i tunna skivor och blanda med honungen, smöret och lime efter smak. 
Lägg nektarinerna på smördegen och grädda ca 15 min i 200 garder