Två mousser

 
 
Hade tänkt göra någon mousse till systers dessert men nu funderar vi på istället att göra citronpaj. Om vi har citroner hemma ska jag testa recept idag annars får det bli senare i veckan. Men att jag testade göra mousser gjorde ingen ledsen för de blev goda och det finns fortfarande kvar i frysen. 
 
Gjorde en enkel digestiv botten på smör och krossade kex till alla tre. Den trekantiga är en chokladmousse med dulche i och ganach på med 50/50 grädde och choklad och ovanpå det lite flingsalt. Den andra på bilden är en chokladmousse och sedan dulche med salt i. Gjorde en tredje variant också med en dulchemousse utan choklad i då men också med ett ganachlager på. Min favorit blev dulche och chokladmoussen. I alla är det gelatin men det måste man inte ha i ju, det håller ihop rätt bra ändå.
Finns ju att köpa dulche nu på burk (måste testa den någon gång) men jag gjorde min egen genom att koka kondenserad mjölk i ca 2 ½ timme. 
 
Nu ska jag inte sitta inne längre vid datorn för det är jättefint väder så måste ut och njuta lite.
 

Lakritsfestival

 


I förmiddags var jag på lakrits och chokladfestivalen med Ull. Smakade massvis med god (och inte så värst god) lakrits och choklad och avslutade med en mumsig vit choklad och lakritsglass. Köpte ett ekologiskt bärte, ska smaka ikväll men det luktade jättegott så borde vara gott. Även fast vi har massa oljor, vinäger osv var jag tvungen att köpa med avokadoolja. Kunde ju inte lämna utan att köpa med någon lakrits så blev hallonlakrits som var sådär lagom i smaken och god. Men fått massa inspiration på saker jag ska göra tex lite roliga varianter på karameliserade popcorn. 

Ramberget och Eriksberg








Bilderna med mig tog Amar. Så fint uppe på ramberget. Var där i somras och orienterade med klassen finare då klart när det är sommar och grönt på träden. Men var där idag och gick runt med Amar och tittade på utsikten. Sen åkte vi till Eriksberg och fikade ute på piren och sen tog vi en promenad till Lindholmen. Känns bra när man varit ute dagar när solen skiner istället för att bara sitta inne. Kommer inte ihåg vad fiket hette men det låg i alla fall i närheten av erikbergstorget.



frukost ute

 
Imorse kunde jag sitta ute på altanen och äta frukost, så härligt. Blev en banan och kiwismoothie för yoghurten var slut, så himla gott men så mycket godare med mango i. Varit ute hela dagen i solen om det blev några bra bilder lägger jag ut det senare ikväll.

Glutenfritt morotsbröd

or minsan
 
Tror minsan jag hittat nya favoritställen att fota på. På mina favoritbyrå, som jag redan planerat ta med mig när jag flyttar hemmifrån, kan fota och visa någon dag. Den står i burspråket i vardagsrummet och dessa ljusa bilder kunde jag ta 6 på kvällen, älskar att det är ljusare ute nu. 
 
På bilderna är det i alla fall morotsbrödet jag gjorde igår. Tyvärr sjönk de ihop lite i mitten men det blev väldigt gott. Inte riktigt sådär "degigt" som det förra glutenfria brödet blev (även fast de var genomgräddat). Recept finns i "Nytt bröd: baka gott utan gluten".
 

Just nu

Ute i gräset med denna söten i sommarvädret



Beslutsångest

Haft en jättebra dag var bara en liten stund i skolan och nu ska jag börja få vara ledig på torsdag. Så skönt och då kan jag ha det lite som bak och plugg dag.  Överlycklig för jag har fått sommarjobb också men fått beslusångest för fick på två ställen (jag som gått och oroat mig att jag inte skulle få något alls så får jag två samtidigt..) ja men det löser mig, ska sova på saken så får vi se imorgon.
 
Stått och bakat hela dagen, varit ensam hemma och så skönt då för man kan ha på musik och inte behöva tänka på att någon annan behöver köket. Gjort müsli, testat nytt glutenfritt bröd (bilder kommer) och gjort massa mousser för jag försöker komma på en dessert till min syster. Ska hjälpa henne med en sittning (middag på chalmers, har inte så bra koll på allt hennes). Ska bli kul men mer om det någon annan gång.
 
Glutenfritt tortillabröd med grönsaker, avokadoröra och ekologiskt kött.
Avokadorörarn är enkelt gjort på avokado, citron, olivolja och kryddor
 

Våffeldag

 
Ingen som läser bloggar eller har instagram kan väl kunnat missa att det är våffeldagen idag. Självklart gjorde jag det efter maten idag. Våfflor och pannkakor är verkligen sånt man kan ha allt på och som jag vill ha allt på men det får väl tyvärr inte plats. Men allt passar, all sorts frukt och bär (stekta bananer eller ugnsbakade päron, åh så gott), nötter, glass, grädde, nutella, jordnötssmör, sirap okej ska sluta listan kan bli lång. Men idag fick det bli nutella, glass, hallon och blåbär, sånt där vi alltid har hemma. Skriver ner receptet och det kan man ju ändra rättså lätt, ha i lite choklad, bär, socker om man vill ha de sötare osv
 
2 dl vetemjöl
en nypa salt
½ tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
Citronskal från en citron
50 g smör
2 dl mjölk
½ dl kallt vatten
1 ägg
 
Smält smöret. Rör ihop mjöl, salt, bakpulver, vaniljsocker och skalet i en skål. Rör ner lite mjölk i taget i mjölblandningen och tillsätt rör sist ner smör, vatten och ägget. 
 

God morgon



God morgon! Äter yoghurt med massa frukt, bär och müsli och glutenfritt bröd. Försöker att få till att skumma mjölken hemma men lyckas inte riktigt. Det blir inte samma konsistens men det va absolut meningen att det skulle vara två bollar som mönster;)
Efter skolan ska jag självklart göra våfflor, tror det blir gamla hederliga med sylt och glass men det är gott de med!

Gräddhyllan



Förra sommaren var jag här på gräddhyllan första gången. Då kunde man sitta ute och det va jätte härligt men nu va det ju lite kallt för det. Verkligen jättefint lantcafe med härlig personal. Så om ni har vägarna förbi Markaryd ta en fika där då. Hemsidan heter graddhyllan.net



En dag på landet


Tog tåget imorse till landet och spenderade dagen med pappa. Fikade och åt god mat på en restaurang i Laholm. Nu sitter jag mätt och väskan fylld med choklad och väntar på tåget tillbaka hem. 

Sebastien Boudets chokladbollar

 
Lyckan när man får mejl av ingen mindre än Sebastien Boudet om att man blev utvald att få hjälpa till och provbaka till hans nya bok. Blev så glad först att jag först råkade radera mejlet och sen radera det permanent när det låg i papperskorget.. (skylller på mobilappen) men fick ett nytt mejl som tur var.
För någon vecka sen skrev han på instagram att man skulle mejla honom om man ville hjälpa till så jag mejlade (värt ett försökt ju) och så blev jag en av de hundra som fick äran.
 
Fick tre recept i alla fall och igår gjorde jag chokladbollar. Så goda de blev, lite annourlunda från de vanliga man brukar göra. Eftersom alla i familjen inte tycker om kokos rullade jag hälften av dem i hackad och rostade hasselnötter.

Blomkålssoppa

 
 
Nej jag har inte gått och blivit smågalen. Blomkålssoppa jo förstår att det inte låter så roligt, kanske något de åt i Emil i Lönneberga filmerna. Men man vet aldrig förns man provet (som de sa i modig filmen jag såg igår..) Så testade att göra det eftersom vi hade fått hem ett blomkålshuvud i årstidernas låda. Jag råkade bryna löken lite för mycket därför den är lite mörk men det gör ingen direkt skillnad i smaken. Kanske inte det roligaste men jo den är god och går rätt så snabbt eftersom den inte behöver stå och koka så länge.
 
1 blomkålshuvud 
1 lök
Chili (helst färsk ta annars chilipeppar på burk)
2 vitlöksklyftor
Timjan
1 purjolök
1 liter vatten
salt och peppar
citron
En näve mandlar
 
Stek hackad lök, vitlök och chili i en kastrull med en skvätt olivolja tills löken mjuknat. Lägg i hackad purjolök och blomkål (man kan ta med en bit av själken också). Stek det några minuter. Häll i vattnet (man kan börja med ca 8 dl och sedan ha i mer om den är för tjock). Låt det koka upp och sjud sedan ca 20 min.
Hacka mandlar grovt och stek med lite salt i en stekpanna.
Mixa soppan slät och krydda med salt, peppar och färsk hackad timjan. Pressa i lite citron (välj själv hur mycket). Späd eventuellt ut med resten av vattnet.
Räcker till ungefär 4 personer

Barista101

Finns det något bättre ställe än da matteo? Tror alltid svaret på den frågan kommer vara nej. Det var verkligen kärlek i första ögonkastet när jag flyttade hit till Göteborg i somras. 
Så när jag fick en baristakurs i födelsedagpresent var det ju självklart att jag skulle ta den där.


2,5 timme (gick lite över tiden också) gick väldigt fort och önskar jag kunde stannat hela kvällen. Fått lära mig så mycket av baristan Patrik som höll i kursen och hade det verkligen jättetrevligt. Det knepiga för mig var att få till hjärta med mjölken. Fyra mjölkpaket senare och det bästa blev det på bilden (hade stått en stund därför bubblorna). Men har ju en skummare på maskinen hemma så ska fortsätta träna.


Fick med mig ett paket kaffebönor också. Inte testat det än ska bara ta slut på det vi har nu och det tar ju inte så lång tid. 
På da matteos hemsida står all information om kurserna, finns öven bagerikursen också.



Antikhallarna

Glad och inspirerad har lite grejer på gång nu och det är så kul, lite stressigt för jag är inte van men det är saker jag älskar och med människor jag tycker om. 


Efter skolan åt jag lunch/fikade på stan med tjejerna. Inne i antikhallarna på ett cafe där. Sådär underbart och gammalt där inne. Det taket va ju verkligen underbart, tänk att ha ett sånt de skulle inte vara fel.





Veggiedag

 
Hade tänkt äta lite mer vegetariskt. Tänkt göra det länge men aldrig riktigt kommit igång med det men den senaste veckan har jag försökt lite. Hade inte tänkt bli helt vegetarian, i alla fall inte nu. Kommer inte kunna få i mig tillräckligt med proteiner osv. Men några dagar i veckan ska jag försöka inte äta kött på hela dagen, så svårt är det ju inte.
 
På bilderna är i alla fall maten jag gjorde idag men det blev inte riktigt som tänkt. I miniplättarna är det quinoa, fetaost, blomkål, persilja, citronskal, ägg och havregryn. Men de föll isär väldigt när de skulle stekas. Lägger ut recept när jag kommit på hur de kan bli bättre. 
Hör och höpna sen så är det hemmagjort glutefritt tortillabröd! Jo jag testar på massa nytt nu. Kan berätta om det glutenfria en annan dag för jag gjorde glutenfria frallor idag också som blev så goda!

Två nya



Tog en sväng på stan med mamma eftersom jag va ledig idag och vädret är helt underbart. Hittade ett nytt litet mysigt fik som heter Kale'l. Så härlig stämmning och inredning med gott kaffe och fika. Älskar hitta såna ställen.


Juicekällarn har jag läst om innan men aldrig vetat om vart det låg och det låg precis bredvid det fiket. Finns alla smoothies och juicer man kan tänka sig och ekologiskt!! Testade en med polkabeta, ingefära och citron, så gott! 

Två ställen jag tycker ni ska gå till! De ligger nära domkyrkan på Kyrkogatan 13 i Göteborg.

Kort och fräscht


Syster klippte mitt hår för ett tag sen men bara slarvigt så tänkte att det var väl dags att klippa mig hos frisör. Inte gjort det på säkert över 2 år. Men jag blev nöjd det är lite kortare och så härligt för det inte slitet. 

.

Vill bort, vill resa och jobba, lära mig massor om saker jag är intresserad av, träffa människor jag blir inpirerad av. Jag vill ha värme och ännu mer av det. Jag trivs här det gör jag men vill börja på riktigt och det sjuka är att det är inte bara drömmar som man alltid kommer ha utan det är saker jag verkligen kan och kommer göra. Längtar så och det är ju inte så långt kvar. Vill börja leva.


Lycka


Solen skiner och det har den gjort enda sen jag vaknade. Tog en långpromenad med Lillen som inte är så liten längre och sedan kunde jag ju inte sätta mig inne och kolla på tv så gjorde mig en kopp kaffe och satt ute på altanen.
Men insåg att jag lyckats spränga högtalarna.. Så jobbigt för jag antar att det är bara att kasta dom då. 
Funderar på vad jag mer kan gör för något idag för att njuta av vädret. Detta skulle ju bara en perfekt dag för årets första grillning.. Ska höra med mamma när hon kommer hem och hon också tycker det, hej ha det bra puss


Päron i ugn


Praktiken på dorsia är slut nu. Haft det så bra och lite sorligt att sluta men ska bli skönt att få sova lite mer och komma in i vanliga rutiner. Ull var här igår vi gjorde mat (köttfärssås haha va så trött orkade inte) åt choklad och glass. Såg på filmen whats your number så bra se den! Somnade tidigt och vaknade till en blå himmel och sol, underbart!

Till frukost blev det pannkakor och ugnsbakade päron. Skriver lite snabbt hur vi gjorde.
Dela två päron i fyra klyftor var. Lägg i form och ringla honung över, klicka på lite smör och strö över brunfarin. Grädda i ungefär 25 min i 200 grader. 

17 år

Haft en bra dag på praktiken idag, insåg att det snart är slut och kommer sakna det men man kommer nog träffas någon mer gång i framtiden. 17 år fyller jag idag också. Inget speciellt direkt alla fyller ju 18 i år men det är väl inget att deppa över jag kan inte ändra det så men klart det är synd att inte få följa med ut och att få körtkort.

Tog en fika med mamma tidigare idag, mysigt. Önskade mig och fick boken på bilden den är fylld med massa bröd och annat glutenfritt. Nej jag har inte gått och blivit glutenintolerant men man hör ju om folk som mår bättre av att skippa vete.. Inte för jag äter mycket bröd nu. Men jag tycker det är mycket roligare att ha böcker som är lite speciella och inte bara massvis av såna vanliga med allt i. Mamma har ju en liten samling kokböcker, kul att jag också har en hel del som är mina nu!


Gårdagens dessert

 
Så hann inte göra klart desserten innan det blev mörkt igår så fotade i mörkret därför bilden ser ut som den gör. Skulle gjort en extra som jag kunde fotat idag... Men gott blev det i alla fall och det var väldigt uppskattat hos dom andra. Typ första desserten jag gjort, i alla fall på detta vis men det är ju inte mina recept. Lite omgjort är det men grunden är Daniel Roos bröllopsdessert till Victoria och Daniel. På tallriken är det jordgubbsmousse med rababerkräm i och madelenbotten, chokladkräm, vaniljglass med vitchoklad och minimaränger med citronskal. 
Ska strax åka en sväng till Ikea och få lite köksinspiration för vi ska snart börja göra om köket, ska bli så kul speciellt att få ny ugn och en köksö. 

Från tumblr



Så skönt med helg och bara få ta det lungt. Igår va jag och ull en stund hos Emma, åt och kollade på lets dance. Idag är jag i full gång med att göra en liten dessert till mamma och hennes kompisar. Hinner förhoppningsvis göra en klar medans det är ljust så jag kan ta något bra kort. Jag blir så inspirerad av allt men har ingen eneri att göra något. Men nu är det ju helg så då måste jag passa på.