BAKA STENUGNSBAGERI


Haft en härlig dag idag på jobbet. Lagom sådär att jobba 9 till 4, samma tid imorgon. Fick sällskap av Amar sista timmen när jag stängde och sedan gick vi hem tillsammans. Ska strax laga mat och sedan försöka lägg mig tidigt

Xx

Sötpotatisplättar


Mycket mat på senaste tiden men testar mycket nya saker och det blir ofta rättså bra. Hittade ett recept på sötpotatisplättar typ, egentligen skulle det vara quinoa i men vi hade ingen men det gick lika bra med mandelmjöl. Jag försökte mig på att göra ångade kokosmjölkbullar men det gick inte som planerat så åt med sallad till istället.

En mellanstor sötpotatis (ca 200 g)
1 vårlök
Olivolja
Vitlök
60 g mandelmjöl
20 g smulbröd
1 dl parmesan
Färsk basilika
Färsk koriander
Salt, peppar
1 ägg

Skär sötpotatisen och lök i bitar. Lägg i stekpanna med olivolja, salt och peppar. Låt stå på medelvärme med lock i ca 10 minuter eller till potatisen mjuknar. Ha i vitlök och låt det stå en liten stund till.

Mosa sötpotatisen med en gaffel. Blanda med mandelmjöl, kryddor, hackade örter, ägget och  parmesan. Forma till plättar och stel i olja på medelvärme till fin färg.




MAJSKOLV


Fått massa gjort idag, handlat massa saker till köket och trädgården. Gjort en kryddmix av lite roligt och müslin är i ugnen nu och spelar musik ur högtalarna, skönt att få vara ensam ibland på kvällarna. Såg att det fanns majskolvar i affären så var bara tvungen att köpa en till mig. Vet inte om de är lika goda som de underbara vi fick av årstiderna förra året. Såhär tillagar jag den i alla fall

Sätt ugnen på 175 grader
Låt blasten sitta kvar och lägg på en plåt och grädda i ca 30 minuter. 
Ät tillsammans med kryddsmör som man lätt gör av rumstempererat smör och alla kryddor du tycker om.


SÖTPOTATIS OCH MOROT TILL PASTA





Glömt bort denna lunchen jag gjorde för någon dag sedan. Älskar det litermåttet så fint och hur underbart är det inte att kunna gå ut i trädgården och bara plocka massa kryddor, vill alltid ha sommar. Jo jag vet grönsakerna blev lite brända inte beredd på att denna ugn är lite snabbare.. Men gott blev det i alla fall!

För en person
1 morot
1/2 sötpotatis (beroende på storlek)
Olivolja
Rosmarin
Salt, peppar
Vitlök
Pasta
En näve valnötter

Skär morot och sötpotatis i lagom bitar och lägg i en skål. Häll i lite olivolja, hackad rosmarin, vitlök och kryddor. Rör om och häll ut på plåt. Grädda i 200 grader ca 30 min.
Koka pastan. När allt börjar bli klart rosta lite snabbt valnötterna i en rejäl klick smör i en stekpanna. Häll i den kokade pastan och grönsakerna, rör om och ät med riven parmesan.


Spetskål med rädisor och fetaost


Sitter och väntar på mamma nu som ska hämta mig. Varit på Ica maxi möte och jag har bråttom hem för om 2 timmar ska två inlämmningar vara klara som inte är det ännu. 

Fått massa spetskål av årstiderna senast och inte haft någon aning om vad man kunde göra med dom. De skickade med ett recept som jag testade och det blev väldigt gott.

1 spetskål
1 knippe rädisor
Citronsaft
Olivolja
Salt, peppar
Fetaost 

Strimla och ångkoka kålen. Skär rädisorna och blanda allt med olivolja, citron och kryddor. Tärna lite fetaost och lägg på.

Morsdagdessert


Inte mina recept men kul att sätta ihop lite från olika. Det är karameliserad chokladkräm, kokosglass, brownie, lime marinerad mango, crumble och passionfruktcurd.

Curden är köpt men den har stått länge i kylen och har så svårt för vad man ska ha den till så tog med lite av den i det här. Glassen blev så god men tyvärr är glassmaskinen inte så bra så konsistensen blev inte den bästa. 

Tre olika upplägg, det roligaste med det. Behövs träna och som syster sa ser det ut som en 80tals tapet i färgerna... 

SNEAK PEEK


En liten peek på köket som nästan är helt klart. Ska ta några fina bilder på det sen. Spisen är som magi. Det går så fort  och längtar till läxorna försvinner och jag kan spendera dagarna att baka och laga mat. På tal om läxor var det väldigt länge sen jag satt såhär sent och pluggade. Drack nyss upp yttligare en kopp kaffe och sitter och letar efter podcasts om buddhistisk meditation. Borde återgå till det... Imorgon kommer recept på dena goda maten jag gjorde idag! 

Xx

Bovete och mandelpannakakor


Jag som letat efter ett gott glutenfritt pannkaksrecept och nu äntligen hittade jag ett hemköps hemlagat tidning. Som vanligt kan jag ine välja en sak att ha på pannkakorna så det blir en blandning av allt det goda. Stekte en banan i farinsocker, rabarberkompott, hemmagjord chokladkräm och valnötter stekta i honung.

6 pannkakor
3/4 dl bovetemjöl
3/4 dl mandelmjöl
1/2 tsk salt
3 tsk råsocker 
1,5 dl mandelmjölk
3 ägg

Rör ihop mjöl, salt och socker i en skål. Vispa ner lite mjölk i taget och vispa sedan ner äggen. Stek i smör.



Squashsallad med parmesan


Ensam hemma. Går runt och vattnar blommor, möblerar om, lyssnar på musik, städar, solar, pluggar, ut med zaki. En härlig lugn dag. Sitter framför fläkt (ja vet borde va i solen med zaki lägger sig där jag är så sitter här istället för ute) och äter en snabb sallad jag gjorde.

1 squash
Citronjuice
Avokadoolja
Salt, peppar
Parmesan

Strimla squashen med skalare. Marinera  squashen med citronsaft, olja och salt i ca 20 min. Peppra sedan och riv massa parmesan över.

NJUTER


Sitter i solen på da matteo och njuter. Islatten tog slut alldeles för snabbt men ska spara pengar för ikväll ska vi ut och äta och se på bio. Men fick en påse av da matteos nya kaffe som jag ska njuta av när jag kommer hem, kanske testa göra någon Islatte hemma också. Tricket bara att hitta något härligt ställe som inte är fullbokat.. Men något hittar vi säkert.


KLÄNNINGSVÄDER


Vilken dag, shit vad varmt det har varit. Imorse sprang vi i vad som kändes som en evighet utan vatten men det var ändå roligt. Suttit på piren vid skolan och ätit glass och njutit av vädret. Hade på mig så sköna kläder, längtat så efter klänningsväder. Så en bra dag minus flera timmar slösandes på lektioner jag inte kan koncentrera mig på.

Ser att jag måste klippa mig igen, vill nog hålla det kort ett tag. Trivs i det även om jag ångrar mig när jag ser någon med så där långt och superfint hår. 

Zaki vill ut så bäst jag går innan jag somnar här

Xx

LYX MED JORDGUBBAR


Egentligen borde man ju sitta ute i solen och äta frukost idag men kan ju inte lämna köket.. Årets första jordgubbar vi köper hem. Så så gott i yoghurten på morgonen.

Nej nu måste jag skynda mig ska strax gå till Grimbo och springa med klassen.

Fågelbebisar



Skrattat med bästa i en och en halv timme på en härlig kvällspromenad. Hittade svanar och gäss med bebisar som vi smygfotade, lite rädd där att de skulle attackera. Men nu måste jag sova 

Xx


SOMMARVÄRME


Min lärare i skolan förstörde min dag något med två inlämmningar på samma dag.. Men blir glad igen av alla den härliga solen. Gick en stund på stan med syster och drack kaffe x2. Hittade lite morsdagpresenter till mamma och två till hantag till köket. Idag har det blivit ännu mer klar i köket men inte helt klart förhoppningsvis blir det det imorgon. 

Hoppas på fint väder imorgon. Vi ska till grimboåsen och springa och jag skulle vilja inviga en ny klänning. Ska sätta mig på altanen nu i solen och äta något gott och börja med pluggandet även om det finns tusen andra saker jag vill göra.

BYGGER OM


Amar har håller på hela dagen att fixa köket och ja jag har hjälp till lite. Längtar så tills det är klart men inte långt kvar. Det blir ju inte klart idag, köksön ska sättas ihop och vitvarorna ska in också. 

Men nu kommer mamma med pizza, undra bas var vi ska sitta för det är lite kaos och grejer överallt.

Jordnöt och havrebars

 
 
 
 
 
Gjorde så goda bars för några dagar sen. Tänkt att jag alltid ska ha såna här i kylen så man lätt kan ta med till skolan/jobbet som mini lunch eller mellanmål. Men blir liksom aldrig av att man gör dom och de här blev så goda att jag snart ätiti upp alla. Nästan en hel burk jordnötssmör gick åt men blev ändå inte för mycket jordnötssmak. Daddlar i istället för socker och ja man kan säga att det är rättså nyttiga om inte väldigt. Om daddlarna är väldigt färska går det bra att mosa de med en gaffel annars mixa de lite i matberedare.
 
Receptet är från Sprouted kitchen, så jag älskar den bloggen absolut en av mina favoriter. De har mycket bra vegetariska recept också. Blev överlycklig när jag såg att hon gillade min bild på bars som jag la ut på instagram. Men hon är inte svensk och skriver ofta sina recept i cups och tyvärr var jag inte smart nog att väga ingredienserna men här kommer receptet med engelska mått.
 
1 ½ cups havregryn
2 cups rispuffar
½ cup hackade mandlar
1 tbsp bovete
1 tsbp chiafrön
2 cups daddlar
1/3 cups lönnsirap (jag använde sirap)
1 cup jordnötssmör
1 tsp vanilj
1 nypa salt
50 g mörk choklad
 
Sätt ugnen på 180 grader. Häll ut havregrynen på en plåt och rosta ca 10 minuter, låt svalna.
 
Blanda rispuffar, mandlar, bovete och chiafrön i en stor skål. Mixa daddlarna, häll eventuelt i lite vatten om de blir torrt. Blanda sirap, jordnötssmör och salt i en kastrull och värm lite snabbt tills det går ihop.
 
Blanda ihop allt, lättast att använda händerna så det inte blir klumpar. 
 
Lätt bakplåtspapper i en form och tryck ut. Smält choklad och häll över, om man orkar kan man ju temperera chokladen men det gjorde inte jag. Ställ in i kylen och skär sedan i lagom bitar. Kan frysas men håller ca 1 vecka i kylen. 

SÖTEN


Söten kramar sin leksak men ibland är han så jobbig att man önskar lite att man inte köpt honom. Nyss kollat på senaste avsnittet av vampire diaries och sista avsnittet av säsongen. Av alla avsnitt i fem säsonger var det där det absolut sämsta. Så arg och ledsen.. Lite besatt av serien ja.

Har lite bilder på kameran jag ska redigera kanske kommer det upp imorgon innan jag åker till jobbet

Xx

DAGENS

 
Jag har äntligen lärt mig göra collage i gimp. Det var bara att kolla på youtubevideo, varför har jag inte gjort det tidigare.. Så nu kommer det börja bli lite fina inspo bilder från min tumblr.
 

SNABB PASTARÄTT

 
 
 
Vi håller på med hinduism i skolan nu och det var någon då som trodde att om man lagar mat och är arg/irriterad skickar man vibbar till maten och de som äter blir också på dåligt humör då. Man kanske inte ska säga för mycket tankar om religion på internet speciellt inte jag som är extremt otroende. Tänkte i alla fall på det igår när jag var hungrig och arg över att jag inte kom på något att göra. Så fick jag lite ideer och jag blev då väldigt glad att äta maten även fast jag hade varit arg när jag lagade den. Här kommer ett recept också och utan direkta mängder... Ta lite på känsla och smaka eftersom, detta är för en person.
 
Pasta
1 äggula
Parmesan
Avokadoolja
Halv vitlöksklyfta
Citronsaft och skal
Salt, peppar
Gräslök
Champinjoner 
Morot
 
Koka pasta. Skär stavar av en morot och baka i ugnen till fin färg (jag gjorde det i mikron) Rör ihop, äggulan, riven parmesan, avokadoolja (olivolja går också prima) citron, kryddor, hackad gräslök. Stek skivande champinjoner i smör på hög värme snabbt. 
När pastan är klar spara lite av vattnet. Vänd ner champinjoner och pasta i såsen om det verkar lite torrt häll i lite av pasta vattnet. Lägg på några bitar morot och njuuut
 
 

SÅ MYCKET BÄTTRE



Igårkväll ställde jag mig och gjorde glass. Hade tänkt se om glassmaskinen funka för tyckte den inte gjorde som jag ville i somras. Men nu verkar den fungera igen så får se om vi köper en ny. Kikat på en med två skålar men tyvärr ingen sån riktig med kompressor så man slipper ha den i frysen. Lite för dyr och lite väl stor. Hade tänkt bara göra egen glass i fortsättningen så nu står en vanilj i frysen och i kylen står en rabarber(smet?) som jag ska ha i maskinen ikväll.

Jag har så länge tänkt också att jag ska göra egen nutella/chokladkräm och igår fick jag äntligen till att göra det. Så lätt och så gott. I den är det hasselnötter, kakao, kokosolja, vanilj, rörsocker och mandelmjölk. Men hade tänkt komma fram till det perfekta receptet så lägger ut det när jag fått fram det.

På vaniljglass var det väldigt gott så ska testa rosta en macka och bre på det:)

Xx

Rabarber och jordgubbskompott med vit chokladmousse

 
Oj vilket långt namn det fick bli på detta. Men gjorde denna Rabarber och jordgubbskompott med vit chokladmousse och lime till mamma igår. Kan lite stolt säga att det är egna recept på kompotten och moussen, brukar ju alltid bara följa recept och göra lite små ändringar. Fick ideen att använda chiafrön i kompotten av Emelie Holm när hon var med i nyhetsmorgon på tv4. Väldigt smart det istället för att använda poatismjöl eller annat redningsmjöl som jag inte tycker är så kul. Tycker moussen blev så god, limen passa så bra ihop med den vita chokladen och kompotten, tycker jag i alla fall. 
 
Receptet på crumblen är inte mitt utan snodde det ur Werner Vögelins ena bok som pappa hade. Kommer inte ihåg vad den hette men den var fyllt av härliga mat och dessertrecept och också konst. Rabarbern skulle vara i ugnen i 12 timmar men jag råkade läsa fel och trodde det skulle vara 150 grader så efter en liten stund undra jag varför de blev bruna så fort så insåg jag att det skulle vara 50 grader så sänkte värmen och lät de stå inne i 3 timmar till och det blev lagom. 
 
Ska börja leta efter portionsglas att göra såna här efterätter i för dom på bilden är så stora så det blir för mycket att fylla dom som jag gjorde, nästan lagom med en halv. Skulle va kul att ha lite olika glas och vi har mycket hemma man allt är i fel storlek...
 
Blir ungefär 6 portioner
Rabarber och jordgubbskompott
1 stor rabarber 
500 g jordgubb
1 ½ dl rårössocker
3 msk chiafrön
 
Blanda allt i en kastrull och koka upp. Låt det småkoka ca 15 minuter. Kan behövas mindre/mer socker berende på hur sura rabarbern och jordgubbar är, kompotten ska helst vara rätt syrlig eftersom moussen är så söt.
 
Vit choklad och limemousse
3 dl grädde
200 g vit choklad
2 ägg, delade
2 tsk limesaft
skal från 2 lime
1 tsk socker
 
Smält chokladen i micro eller över vattenbad. Vispa grädden. Dela äggen och vispa äggvitorna. Rör ihop äggulorna med lime, limeskal och lite socker (sockret egentligen kanske inte). Rör ner äggulorna i den vita chokalden och blanda ordentligt. Rör ner lite grädde och vänd sedan ner allt i resten av grädden. Vänd sist ner äggvitorna.
 
Lägg lite kompott i ett glas eller annan skål och häll sedan mousse ovanpå . Eftersom det inte är något gelatin i moussen tar det en stund för den att stelna. Så ställ några timmar i kylan eller under natten. 
 
Rabarberkrisp
75 g smör
50 g socker
140 g mjöl
1 litet ägg (dela annars ett stort)
 
Blanda allt, plasta och låt vila i kylen minst 1 timme. Kavla ut tunt och baka av 20 min i 150 grader.
 
½ dl socker
1 msk glykos
 
Smula den avbakade degen. Karamelisera socker och glykos i en stekpanna. Tillsätt degen och rör om. Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna. Krossa sedan det i mortel.
 
1 rabarber
Skala och skiva tunt (jag använde en skalare för att skiva). Torka i 12 timmar i en 55 graders varm ugn. Krossa och blanda med det krossade kakakrispet. 
 

RABARBERDOFT


Först fredagen jag är hemma och fick se lådan från årstiderna utanför dörren. Blir så glad av det. Idag fick vi också med en bok men funderar nästan på om mamma redan har den men i så fall är det bra så har vi varsin.

Är i full gång med att göra en efterrätt till mamma. Var på fram (ekobutik vid Haga) och köpte med rabarber och lite annat. Så nu står Rabarber och jordgubbar på spisen och kokar och det luktar så gott. Till det ska jag försöka på mig ett rabarbersmul och mousse.


FIKA X2




Hunnit med två fikor idag på stan aldrig fel de. Först var jag på way cup på Järntorget med mamma, så fint ställe älskar det. Åt en megagod chokladkaka, måste försöka få fram det perfekta chokladkaks/brownie receptet.
Sen mötte jag upp Ulrika och gick runt på stan med henne och så fikade vi på flickorna kanold, menar drack ju inte kaffe första fikan så..

Sitter nu och äter en så god svamp och rotgrönsakssoppa som mamma gjorde igår. Jo hon är rättså väldigt bra på att laga mat.

Xx

LYCKA I EN KOPP


Ledig både imorgon och fredag. Behöver verkligen några lediga dagar för jag är så trött. Jobbade till 8 i måndags efter skolan och igår var jag på Ica maxi på introdag. Sitter nu och dricker en varm och helt underbar kopp kaffe i min favoritmugg. Skulle så behöva flera koppar kaffe under en skoldag men tyvärr verkar det inte finnas gott kaffe på hela Lindholmen. En regnig och tråkig dag som denna skulle det verkligen behövts.

I burken på första bilden är det karameliserade popcorn jag gjorde för några dagar sen. En typ kola man kokar med socker, sirap och smör som man sen blandar med popcorn och det blir så gott. Hade i lite jordnötter också och det blev super.




TRIFLI

 Trifli med krisp, päron, 
citronkräm och chokladmousse

Ni som kollat på the great british bake off måste någon gång sett när dom har gjort trifli (trifle på engelska), eller på något annat brittiskt bakprogram. Det ser ju så tråkigt och inte gott ut. En enorm skål med gelé, bär, kex och vaniljkräm så ska man se lagrerna perfekt. Ja det verkar ju inte så gott i alla fall. Men i årstidernas receptblad man får med var ett recept på en variant av en trifle och det var gott. Först är det päron och savoyardikex i små bitar. Sen en citronkräm och överst en chokladmousse. Kändes fel att blanda allt det men det blev en bra kombo.

Köpt en paviljong idag och håller på att sätta ihop den nu. Lite krångligare än jag trodde eftersom den är så himla stor.  Men vi har inte köpt möbler att ställa i den än. Tar nog ett tag innan vi hittar något vi vill ha..

Kikärtsröra i filodeg

 
Dom här söta vegetariska filoknyterna gjorde jag för ett tag sen. En fyllning av kikärter, spenat, fetaost och lite annat. Var lat och använde kikärter i burk men nästa gång ska jag koka egna. Denna sats gör fyra stora men man kan ju också göra fler små. Skulle vara perfekt att göra mini och ha som plockmat på en buffe eller något. Till åt vi en vanlig sallad, passar bra eftersom det är lite mastigt. 
Liknande röra (med avokado, mandel, creme fraiche och örter) använde jag till mina quesadillas och det blev jättegott. 
 
1 burk kikärter (400 g)
100 g fetaost
100 g babyspenat
1 citron
1 chili (beroende på hur stark den är)
4 filodegsark
salt,peppar,chilikrydda
Mixa allt i mixer eller matberedare. Lägg 1/4 av fyllningen i mitten av et filodegsark och tryck ett hål i mitten. Vik försiktigt upp sidorna och tryck ihop lite så det håller ihop. Stek de snabbt i stekpanna och lägg sedan över i en form (eller om ni har en ugnssäker stekpana) och ställ in i en 225 graders varm ugn i 5-10 minuter till fin färg. 

FAST PÅ MELBYSTRAND


Var hos pappa igår med syster. Köpte med mig jättefina skålar från en liten butik i Laholm visar dom senare. Fikade på gräddhyllan och gick i antikbutik. Det var en stund kvar till  vi skulle äta middag så tog bilen ner till Mellbystand. Kanske inte det smartaste att försöka åka igenom den lösa sanden..för vi fastnade och satt i 45 minuter och väntade på bärgningsbil. Blev över en timme försenad till middagen men fick som tur va ett bord ändå. Åt god mat med fin utsikt över Lagan och solnedgång och till efterrätt blev det vaniljbavaroise med jordgubbar. 

Köket börjar göras om. Luckor ska på lackning på måndag och imorse ställde vi in ny kyl och frys. Men dröjer nog 2 veckor tills det är klart, längtar så.