Fyra lager av choklad

  2014-08-30 / 22:10:00 / Tårtor /
 
 
Glömde helt bort tårtan jag gjorde till mammas födelsedag den blev inte rikigt som tänkt för saknade några ägg och gelatinblad men skriver receptet som det borde varit. Ganache kan man göra lite som man vill. Om man vill ha den tjockare och starkare ta mer choklad och tvärtom mer grädde. Men jag tyckte hälften hälften blev lagom här.
 
Botten
100 g mörk choklad
50 g smör
2 ägg
120 g farinsocker
50 g valnötter
 
Smält choklad och smör i vattenbad. Vispa ägg och socker över vattenbad tills sockret smält, ta av från plattan och fortsätt vispa till fluffigt. Rör ner chokladen och sist nötterna. Grädda i 175 grader ca 15-20 min för stor 22 cm i dimater form. (Jag använde midre form och gräddade ca 35 min) 
 
Chokladmousse
3 ägg
200 g choklad
1/2 dl espresso eller stark kaffe
3 dl vispgrädde
2 gelatinblad
2 msk socker
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Dela äggen. Smält chokladen med kaffet i vattenbad (kaffet måste vara med från början annars blir det en klump). Rör ihop äggulorna med 2 msk socker. Vispa 2,5 dl av grädden. Värm den sista grädden i en kastrull och rör ner gelatinbladen. Rör ner chokladen i äggulorna och sedan grädden med gelatinet. Vänd ner grädden och vispa sist äggvitorna och vänd ner.
 
 
Valnötskräm 
200 g choklad
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 msk sirap
100 g valnötter
 
Rosta valnötterna. Smält choklad, smör, grädde och sirap försiktigt i en kastrull. Mixa nötterna fint gärna till en slät smet och rör sedan ner i chokladblandningen. 
 
Chokladganache
200 g choklad
200 g grädde
En klick smör
 
Hacka chokalden. Koka upp grädden. Häll grädden över chokladen och rör till chokalden smält. Rör ner smöret till en glansig smet.
 
Ihopsättning
Använd formen du gjorde chokaldbottnen i. Måtta ut bakplåtspapper lagom stor så den räcker runt formens insida (inte bottnen). Lägg i chokladbottnen i formen, lägg pappret runt om och spänn springformen så pappret sitter fast. Häll valnötskrämen i formen och låt stå i frysen tills det stelnat. Häll moussen i formen och ställ i frysen minst 2 timmar. Gör ganachen (låt ev stå en stund så lite tjockare) och häll över tårtan och jämna till. Dekorera som du vill.
 
Xx



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

design av: joannalicious