Kyckling med spenat

 
Vem sa att man inte kunde göra en supergod snabb lunch på 15 minuter? inte Jamie Oliver i alla fall, inte jag heller för den delen.
Ofta har vi slutat vid lunch i skolan och skippar lunchen i skolan och äter hemma istället. Så vid 1 tiden kommer man hem och är vrålhungrig. Men att göra en god lunch är enkelt och snabbt.
 
Pasta, bulgursallad och spenat kyckling.
 
Bulgursalladen är något mamma brukar göra lite då och då. Så lätt att man bara kokar bulgur, låter det svalna och hackar sedan i persilja eller någon annan ört man tycker om. Kryddar lite och jag tycker om att ha i lite fårost också.
 
Kycklingen gjorde jag så att jag skar upp kyckling fileer i tärningar, kryddade med salt och peppar och stekte. När de nästan var färdiga rörde jag ner hackad vitlök, timjan och spenat. En rejänt bunt med spenat behövs. 
 
Väldigt gott blir det och spenaten blir sådär len och underbar, kanske skulle man rostat lite nötter och haft på!?
 

Citrontårta

 
 
Mamma fyllde år i onsdags så i lördags firade vi henne lite och åt middag. Tog chansen att testa nya recept. Först tänkte jag göra som jag gjorde på midsommar (citronbotten, lemoncurd, jordgubbar, jordgubbs smörmarängfrosting) men nu för tiden finns det ju inte några fina jordgubbar och jag misslyckades med frostingen förra gången så vågar inte riktigt på att göra den igen än. 

Så istället gjorde jag en citronbotten med lemon curd och en citronmaräng frosting.
3 olika recept från Lomelinos bok som jag satte ihop till ett.

Man ser ju inte det så bra på bilderna men det är mini liten. Gjorde bara halva recept och i min lila 13 cm form. Men det blev ju himla fint att det blev precis innan blommiga randen på silverfatet.

Brownie

 
Valnötsbrownies som jag gjorde till mammas födelsedag, de blev helt okej. Använde mig av Leilas recept och nästa gång jag gör dem ska jag göra om lite. Måste bli bättre på att ta ut saker ur ugnen tidigare. Men är alltid så rädd att det blir för kladdigt, men det är ju det det ska vara!

Göteborg

 
Det var ju nästan två veckor sen men min helt otroligt underbara vän var här i Göteborg och vi hade massa kul. Åkte runt i stan i ett litet gulligt tåg och blev utstirrade, åt belgiska våfflor och churros, shoppade och spenderade en dag på Liseberg. 
Ska ta med stora kameran någon dag till stan och ta lite kort innan det blir höst. Det är ju så himla fint här, helt kär i staden, speciellt vid viktoria passagen och haga skulle inte vara fel att bo där inte.

Bättre än förväntat

 
Imorse åt det ag detta fast plus stekta bananer och minus hallon. French toast, stekte dessutom bananerna och nektarinerna med lite honung på slutet. Blev supergott men nästan lite för mycket att äta 7 på morgonen.
 
Helt otroligt men jag kom hem och var glad, hade inte alls förväntat mig det efter första dagen i skolan. Allt är lite annorlunda från innan men det kommer nog bli prima. Lite onödigt att börja på en fredag men på måndag ska vi va i konditorit så förhoppningsvis för man lära sig något där.

Jodnötssmör

 
 
Testade göra valnötssmör för ett tag sen och det blev väl sådär. Lite för beskt även fast jag hade honung i men blir nog bättre om man blandar det med någon mer nöt.
 
Så gjorde jag jordnötssmör istället och det blev prima men det blev väldigt nötigt, nästan för mycket.
Men man behöver ju inte ta så mycket.
 
Superlätt att göra och väldigt nyttigt. Jag använde saltade jordnötter så sköjde av hälften så det mesta av saltet åkte bort. Sen mixa jag dom bara i matberedare tills det blev en kräm. Det tar ju en stund eftersom man måste ta ner det från kanterna i början.
 
Om man vill kan man ju blanda med andra nötter, ha i honung eller extra salt.
 

Ugnsrostade nektariner till våfflor

 
Testade att göra ugnsrostade nektariner och det blev jättegott.
Enkelt också, skar bara några och la på en plåt med lite smör och honung ovanpå. Tyvär är ju min ugn som dom är och det brändes men det går nog lika bra att göra i stekpannan.
 
Åt dem till belgiska våfflor och grekisk yoghurt
 
Recept till våfflorna:
2 ägg
3 dl mjölk
En nypa salt
225 g mjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljessens
100 g smält smör
 
Vispa ihop ägg, mjölk och salt. Sikta ner mjöl och bakpulver och häll sedan i vaniljen och det smälta smöret. Vispa och låt sedan stå 30 minuter.

Hurtig tjej

 
 
Reglbunden bloggning är inget jag håller mig till tydligen. Inlägg tre dagar i rad och sen tre dagar utan. 
Att göra maten/frukosten/bakverket går lätt och att fota går också bra men sen kommer man till att välja ut vilka bilder som ska användas och redigera lite och det är där det går lite segt. 
 
Första försöket på nyttiga morgon muffins av Martha Stewart och det gick prima förutom att jag trodde de skulle bli lite större, så mer smet i formarna nästa gång.
 
Oootroligt saftiga blir det (både morötter och bananer ooch russin) Men tyvärr degiga i mitten hur länge jag än hade dom inne, men det är katastrof ugnens fel.
 
Nästa gång blir de med lite frön och kanske lite nötter i och då lägger jag ut ett recept på dem också!
 
 
 
Får jag va lite självisk och säga att jag blev lite nöjd med bilderna? nu gjorde jag ändå så. 
Men man lär sig mer för varje gång och jag önskar att jag kunde bli så underbart duktig som Lomelino eller någon av alla de hundra andra mat och bak bloggare jag följer.
 
Tänkte imorse att jag skulle vara hurtig och springa på morgonen, innan frukost
gick det bra
nej
Även fast jag åt en morot (hade ingen färsk frukt) och drack lite vatten innan jag drog ut så va jag nära att spy av hunger när jag kom tillbaka (efter typ 15 min....).
 
Vet inte om det är en bra eller dålig sak att jag inte klarar mig utan frukost. Mest bra men lite jobbigt de dagar man råkar försova sig. 

Liten efterrätt

 
För några dagar sen fick vi krusbär av en vän och jag tänkte att det skulle ju vara kul att göra något med dom istället för att bara äta som de var. Sen fanns det också smördeg i kylen så tillslut fick jag ihop det här.
Smördeg med vanilj och krusbärskräm.
Jag gjorde inte krusbärskrämen så söt utan tänkte att det räckte med den söta vaniljkrämen och tillsammans blev det väldigt gott. 
 
Krusbärskräm
ca 3 dl krusbär
3/4 dl socker
½ dl vatten
1 msk potatismjöl
 
Lägg krusbären, socker och vatten i en kastrull. Låt det koka tills krusbären har börjat spricka. Ta av från värmen och blanda potatismjöl med lite vatten (precis så det går ihop), vispa ner det i krämen och sät tillbaka på värmen. Det får bara precis koka upp till en bubbla annars tjocknar det inte.
 
Vaniljkräm
Ett paket philadelphiaost 
ca 1 tsk vaniljextrakt 
2 msk florsocker
 
Vispa ihop allt och tillsätt ev lite mer florsocker eller vanilj om du vill.
 
 
Smörj en teflonmuffinsform med lite smör. Skär upp smördegen i 12 lika stora bitar (min deg var bara att rulla upp och det blev 12 lagom stora bitar, men man kan behöva kavla ut om den är tjock). 
Lägg försiktigt ner en bit i varje form och picka hål i den i botten, (jag glömde de, därför de är uppblåsta i mitten)
 
Grädda i ugnen på 200 grader i ungefär 20 min.
Låt de svalna lite och fyll sedan med krämerna.

Feel Good Food

 
Kan ju säga att jag blev rätt förvånad när jag skar en bit bröd imorse och såg att det var alldeles grönt i, speciellt eftersom jag bakade det igår och då såg det inte ut så.
Men mamma sa att det kan bli så om man har i solrosfrön i bröd som jag hade haft, men lite läskigt.
 
För många månader sen fick vi en påse med "färdigt" bröd, det enda man skulle tillsätta var filmjölk, sirap och t.ex nötter eller frön om man ville. Det var några treor som gjorde det som projektarbete och de lyckades väldigt bra så de såldes till och med på någon ica.
 
Men igår så bestämde jag mig för att göra det och det var gott. Väldigt saftigt och nästan så att det mer känns som kaka än bröd bra eller dåligt vet jag inte. 
 

Krämig pastasås med bacon

 
Smart som jag är glömde jag ställa tillbaka kameran till autofokus från manuell (jag hade filmat) så fick bara en enda bild som inte var helsuddig. 
 
Alla var hungriga och ingen hade någon anning om vad vi skulle äta så hittade jag en typ avokadosås till pasta så jag gjorde något liknande av den. Vi hade bara två små avokado som var lite sådär halv okej så fyllde ut såsen med creme fraiche och lite pasta vatten.
 
Synd också att mina familjemedlemmar alltid klagar på mig att dom vill äta när jag står och fotar för jag hinner aldrig riktigt få till  några bra bilder. Men jag vet att jag skulle varit likadan så.
 
 
2 akovado
1 dl creme fraiche
1-2 msk olivolja
8 basilikablad
1 näve persilja
½ pressad citron
1 vitlöksklyfta
Salt
Peppar
 
Koka pasta. Lägg ner basilika, persilja och vitlök i en liten matberedare eller mixer. Mixa det och tillsätt resten av ingredienserna, mixa igen tills det blir en slät kräm. Ibland kan man behöva stanna och dra ner det på sidorna. 
Skär bacon i små bitar och knaperstek, lägg sedan på en bit hushållspapper.
När pastan är klar häll av vattnet men spara ungefär en halv deciliter som du rör ner i såsen.
 
Rör ihop pastan med såsen och bacon och riv lite parmesan över. 

väldigt ekologiskt

 
Mamma kom hem för någon dag sen med en brun kasse  full med grönsaker odlade i en trädgård en bit från oss. Tomaterna va helt underbara i olika färger och former, mycket roligare än de vanliga röda. 
Nästa gång vi åker dit och handlar ska jag komma ihåg att ta med kameran!

 
Så jag tog några av dem och gjorde tomatsallad. Hällde en dressing över gjord på balsamvinäger, olivolja, lite kryddor och vitlök och sen strödde lite basilikablad över.
Till det åt jag salami och mozarella, prima lunch!
 

Squashgratäng

 
 
Recept på denna underbara gratäng hittade jag "maten runt medelhavet" en rejält stor bok fylld med massa fina recept. Finns nog fortfarande att köpa lite här och där.
 
Bilderna är från första gången jag gjorde det och då skar jag squaschen på längden men andra gången i skivor och det blev mycket bättre. Gick ju lite lättare att passa det i formen.
 
Jag använde mig av squasch för min syster tycker inte om aubergine. Men om man använder aubergine kom då ihåg att blötlägga med salt och sedan skölj av för annars kan det bli beskt.
 

 
 
 
Nu till receptet som är precis lagom för 3 personer
 
Två squasch (beroende på storlek)
5 dl passerade tomater
225 g mozarella
Parmensan
Färsk basilika
Salt
Peppar
 
Sätt ugnen på 175 grader
Skär squaschen i skivor och stek gyllenbruna i lite olivolja i en stekpanna. Låt de sedan ligga en stund mellan hushållspapper.
Smörj in en ugnform och lägg ut ett lager squash i botten. Ha sedan på några matskedar passerad tomat, krydda med salt och peppar. Lägg på lite mozarella, en näve parmesan och färsk riven basilika.
Börja om igen och lägg squsch och avsluta allt med ost.
 
Grädda 30 minuter och låt sedan stå framme yttligare 30 min innan du äter den.