Kokospannkakor

 
Detta är gamla bilder men i brist på annat så får det blir lite sånt nu. 
Bakade nyss kakor och jag åt för mycket deg så nu mår jag illa. Borde ta massa fina kort på dem men jag är helt slut och har inte ork till något. Men bara 2 veckor kvar nu till skolavslutningen!!
 
De här pannkakorna är helt otroligt goda kan jag säga. Blir jätte gott att äta med grekisk yoghurt, pistagenötter, hallon och kokosflakes.
 
150 g mjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ msk socker
2 ägg
50 g smält smör
250 ml kokosmjölk
½ tsk vaniljsocker
1 nypa salt
 
Blanda bakpulver och mjöl och sikta ner i de övriga ingredienserna. Vispa till en slät smet och låt det stå i 20 min.

Knyten

 
Gjorde nyss avokadosmör för vi hade massa mogna avokado. Jag gör det i en av våra jättebra glasskålar med lock och när jag ska flytta om lite i kylen så det ska få plats tappar jag skålen och det blir avokado och glas på hela golvet. Okej om det händer någon gång ibland men inte lika ofta som när jag gör det...
 
 
 
 
Det kanske inte ser så kul ut och speciellt inte på de här bilderna. 
Men det är väldigt väldigt gott.
 
 
Jag tog frysta smördegsplattor lät de tina en stund och sedan kavlade ut de lite granna med florsocker. I mitten la jag det jag kände för att ha på.

Jag hade hallon, nutella och valnötter i en och jordnötssmör och banan i en annan (plus lite minimarshmallows..)
 
Men man kan ju ta nästan vad som helst som man känner för.
Om man gör väldigt små som jag gjorde kan det bli svårt att trycka ihop dem även fast man har väldigt lite fyllning. Men med lite tålamod går de att få ihop.
 
In i ugnen på 200/220 grader tills de blir lite gyllenbruna ungefärligen 15 min

Mjukglass

 
Det har varit lite tomt här på bloggen ett tag men jag är så trött hela tiden och även fast jag har lite bilder på olika saker så är det inget speciellt roligt att lägga ut.
Men på fredag ska vi göra fika till skolan och jag ska göra helt otroliga nutellakakor så då ska jag lägga ut recept på det. 


Tror ingen har missat att man kan enkelt göra mjukglass hemma. Man vispar i några minuter, in i frysen 3 timmar och sedan vispar man igen och dags att äta. 
 
Mamma ville testa och det fanns bara med chokladsmak och kan säga att den var verkligen inte god.
Det smakade chokladpudding och den står fortfarande i frysen.. Men hörde att den med vaniljsmak var god så kanske ska jag testa den istället. Men att göra helt egen glass blir mycket godare.

Granola

 
Denna lördag tänkte jag skriva lite om müsli/granola. Googlade och fick reda på skillnaden mellan dem och det är att granolan är ofta kripsigare och muli är mer torr.
 
 
Att göra granola är hur enkelt som helst och det blir mycket godare än köpt. Eller så kan man ju göra den efter sin favoritmusli, bara att ta samma ingredienser i. 
 
Grunden till müslin jag gör är:
Dinkel flingor
Havregryn
Solrosfrön
Pumpakärnor
Linfrön
Torkad frukt

½ dl rapsolja
½ dl vatten
½ dl honung

Jag blandar ihop allt (förutom frukten) i en stor skål så det blir lite under 2 liter för det är så mycket som det rymmer i min glasburk. Om man gör mer behöver det längre tid i ugnen.

Jag häller ut det på en plåt och gräddar i ugnen cirka 25 min i 175 grader. Lite då och då tar jag ut plåten och rör om. När det har svalnat blandar jag i frukt och ev kokosflingor sedan lägger jag det i en lufttät burk. 
 
 
 
 
Men man kan göra nästan hur som helst med granola. Det är bara använda fantasin lite och blanda ihop det man tror tycker är gott. Här är lite tips på vad man kan ha i förutom de jag skrev där uppe

Rågflingor
Havrekli
Rispuffar
Quinoapuffar
Valnötter/Mandel/hasselnötter/pistagenötter
Kokosflakes
Äpplejuice
 
Torkade:
Tranbär
Russin
Fikon
Aprikos
Blåbär
Berberries
Gojibär
 

Mac and cheese


 
Testade att göra mac and cheese igen. Egentligen ska det ju vara i ugenen en stund med brödsmulor och ost ovanpå men jag var så himla hungrig så jag skippade det.
 
Till nästa gång: mindre salt
                       mer broccoli
                       starkare ost
 
 
 
Detta är ungefär hur jag gjorde och det blir en rätt stor portion.
2 dl makaroner
 
3/4 dl mjölk
½ msk vetemjöl
½ dl grädde
salt och peppar
1 dl riven ost
Broccoli
 
Koka makaronerna.
Blanda mjöl och mjölk i en kastrull, låt koka upp och vispa hela tiden.
Tillsätt grädde, kryddor, och broccoli, koka i någon minut.
Rör ner osten och makaronera

Frysta vindruvor

 
Förut hade jag fått för mig att frysa vindruvor inte var gott men jag har inget minne av att jag ätit det innan.
Men jag började se lite överallt att många tipsade om det, bra att gå och småäta på lite.

Så jag köpte vindruvor och frös och det blev jäätte gott. Nu har jag börjat äta för mycket av det istället. Det är ju perfekt att alltid ha när man blir lite små sugen på något.

Från min tumblr

 
I brist på bilder och recept från mig så lägger jag ut lite fina bilder från min tumblr som kan vara en av de bästa sakerna i livet. Min tumblr är så perfekt så det finns inte ord vill ha och leva i allt som finns på bilderna. Fast så tycker väl de flesta om sina egna tumblr/bloggar.
 
Mitt störtsta problem just nu med bloggen är att jag inte hittar något snabbt och enkelt ställe där man kan göra collage bilder. Tycker det är så tråkigt när alla bilderna bara ligger under varandra som här, vill ha två stycken bredvid varandra..
Någon som vet någon bra hemsida man kan göra det på?
 
 

15 min middag för en

Hade lite bråttom iväg någon dag för jag skulle iväg på kvällen och jag var jätte hungrig.
 
Så jag skar potatis i småbitar, kryddade och in i micron (vi har en supermicro som man kan göra allt möjligt i, vi använder aldrig ungen längre till att göra klyftpotatis) med så små bitar tar det max 10 min. 

Medans det var i micron gjorde jag en sallad, stekte en köttbit och rörde ihop fetaost, vitlös, yoghurt och krydor till en jättegod sås.
 
Så det tog inte mycket mer än 15 min att göra en bra måltid. 
Det ser ut att vara mycket potatis.. och ja det är det men det är så satans gott!

Söndag

 
En dag som denna då jag ska sitta och plugga mesta delen av dagen. Så istället för att små äta choklad skär jag lite frukt och gör en smoothie. Okej lite choklad äter jag kanske också men inte lika mycket...
 
Smoothien är gjord av hallon, blärbär, banan och yoghurt. 

fredagkväll

 
 
Igår var en trevlig kväll.
 
Tanken var att vi skulle göra picknick och sätta oss på gräset ute men vädret förstörde de planerna så vi stannade inne. 
 
Emma och Hannah kom ut till mig och vi gjorde lite mat. Det på bilderna plus stekt kyckling. 
 
Receptet på smördegssnurrorna kan komma en annan dag.
Synd bara att jag råkade grädda de ena för länge.
 
 
 
 
Men efter vi ätit klarnade himmlen upp och vi bestämde oss för att leta upp en sjö och sätta oss där.
 
Vi åt fruktsallad och helt underbara jordgubbar. Jag gjorde tunnbördsmackor med nutella och jordnötssmör men vi var för mätta för att äta det. 
 
 
Vädret var helt underbart som det varit den senaste veckan. Varje gång man kollar ut blir man så lycklig. För nu är det verkligen sommar.

Pizza på bakpulver

 
Kom att tänka på ordet pizza när jag sparade denna bilden. Hur kommer det sig att det stavas med två z:an? Varför stavas det inte pitsa typ, det känns ju lite jag vet inte, mer trovärdigt? Kanske är så att man borde googla på det och se om jag hittar något vettigt svar.
 
Utan någon jäst hemma testade jag att göra pizza (eller pitsa då) på bakpulver. Kan ju säga att det är inte något jag tänkte testa igen. Det blev en platt och tråkig botten men fyllningen blev väldigt god!
Men man kan ju undra varför i hela friden jag inte la lite ruccola på pizzan innan jag tog kortet.. 

Näringsinnehåll

Igår fick vi räkna ut hur mycket energi vi får i oss till frukost och ungefär hur mycket vi behöver. Jag är verkligen ingen människa som sitter och räknar ut hur mycket kalorier jag äter men jag tycker ändå det är intressant.
Det är kul att sätta ihop middagar och frukostar och lägga till något så det blir mer energirikt. Jag vet inte mycket om det men jag vill verkligen lära mig mer. Att typ avokado och valnötter är nyttigt vet jag men mango och russin? I russin är det ju massa socker tillsatt så det ger det högt energivärde men inte på ett bra sätt kanske...
 
HÄR på livsmedelsverket kan man göra listor eller bara söka på enstaka livsmedel och se hur mycket energi, fett, protein, kolhydrater osv.
Men det är räknat per 100 g så om man tänkte räkna ut precis hur mycket man själv får i sig får man ju räkna om och dela(multiplicera så man får fram samma mängd.

Helena Ljunggren

honungsglass
Lakritsmaränger
grillad pizza
 
För inte så länge sen hittade jag ännu en till matbloggare jag blev förälskad i. Inte nog med att bilderna är underbara och man känner att man vill testa göra allt hon gjort så uppdaterar hon väldigt ofta vilket jag tycker är väldigt bra.
 
HÄR är länk till hennes blogg och jag tycker verkligen ni borde kolla in den.

Rabarber

 
Några dagar har jag varit borta men nu är jag tillbaka igen. Skulle ominstallera min dator så jag flyttade över bilderna från datorn till en hårddisk sen blev det bara aldrig av att jag la tillbaka dem igen. 
 
Det ser ju jätte tråkigt ut på bilden och helt färglöst men det blir såklart väldigt mycket finare med röd rabarber och lite tjockare yoghurt så de blir mer lager. Plus att bilderna togs sent på kvällen men gott blev det i alla fall
 

När jag gjorde rabarberflarnen blev det lite rabarber kvar så jag hackade upp dem och la i en kastrull med lite socker och vatten (100 g socker per halv kilo rabarber). Låt de koka upp och låt sedan små puttra i cirka 10 min, tills rabarberna faller isär lätt.
Sedan blandade jag i lite honung och vanilj i mild yoghurt.
Till det tinade jag en platta smördeg, kavla ut lite grann i florsocker och sedan stekte gyllebrunt i en stekpanna.


Rabarberflarn

Att försöka ta kort klockan 9 på kvällen när det är mörkt ute och man har knappt några lampor är lite svårt. Speciellt när jag fortfarande försöker förstå mig på hur man tar bra bilder. 

Men min syster tar ju studenten snart och då kommer det lite folk hit som ska äta och jag och mamma står för maten. Det ska bli jätte kul och vi vet redan vad vi ska göra för något.
Jag hade tänkt göra såna här rabarberflarn så då test gjorde jag dom nu. Tyckte de blev lite tråkiga och hade inte så mycket smak. Så till studenten ska jag ha mera rabarber en bättre smördeg (köpte färdiga) och också ha några med jordgubbar.Dessutom blir det hemmgjord glass istället för köpt. 
 
 
Skala och skär rabarber och blanda med någon matsked socker.
Nagga smördegsplattor (jag tog två stycken på varandra för de va så tunna) och pensla med ägg som är utblandat med lite vatten. 
Häll av vattnet som kommit ur rabarbern och lägg på smördegsplattorna. Strö över socker och grädda i ugnen cirka 20 min på 200 grader.
 

Sylt

 
För ett tag sen bestämde jag mig för att vi helt ska sluta köpa sylt. Det är ju så himla lätt att göra själv och de man köper brukar ju vara fyllda med onyttiga och onödiga saker. 
Så vi gjorde pannkakor och jag testade göra blåbärssylt. Jag hade helt fel uppfattning om hur mycket som behövdes och den lilla sylt jag gjorde gick åt på direkten. Efter det gjorde jag hallonsylt och nästa gång hade jag tänkt drottningsylt. Det blir jätte gott och finns så mycket olika sorter man kan göra.
 
Det enda som behövs är bär (jag kör på frysta) och syltsocker. Det låter man småkoka några minuter och sen häller man upp det i en glasburk. 

Pajer som pajar

 
 
Okej mitt första collage jag gör på några år så förlåt för att det ser ut som en 10 åring gjort det.
Idag i skolan gjorde vi äppelpajer, inget jag är så förtjust i eftersom de alltid ska vara dränkta i kanel men det var kul att göra. Så lärde jag mig hur man flätar såna där fina lock som jag alltid undrat hur man egentligen gjort.
Nu är jag jätte sugen på att göra fler pajen fast med massvis med bär i men det får nog vänta tills det kommit lite mer färska bär till Sverige. 
Skulle vara kul att göra citronpaj med italiensk maräng på och en kola och ganachpaj (tartelette - vad är skillnaden?). Så till helgen blir det nog lite pajbak, kan ju ta och inviga de där söta formarna jag har men aldrig använt också.


Citronvåffla

Jag har ju köpt mig ett belgisk våffeljärn och det funkar alldeles utmärkt för att bara kosta 200 kr.  Här testade jag att göra citronvåfflor, de funkar nog att göra i ett vanligt våffeljärn också eller som pannkakor i stekpanna.

2 ägg
150 g mjöl
½ tsk bakpulver
1 msk socker
1 nypa salt
½ tsk vaniljsocker
Skal från 1 citron
200 ml mjölk
60 g smält smör
50 ml kallt vatten
 
Dela äggen och lägg i två olika skålar. Blanda ihop mjöl, bakpulver, socker, salt, vaniljsocker och citronskal. Blanda ner 3/4 av mjölken, smält smör och äggulorna. Tillsätt resten av mjölken och vattnet. 
Vispa äggvitorna och vänd ner i smeten. 
 

Jamie At Home

 
Boken är köpt på någon second hand butik för 100 kr, inte så mycket pengar om man tänker på hur underbar den är. Jamie har valt ut hans favoriter ur alla fyra årstiderna och ger tips på hur de odlas, eller vart man hittar det bästa av t.ex kött och ägg. Finns även ett kapitel som handlar om grillning. Inte nog med det så är det massa mysiga recept som man verkligen blir sugen på att testa.
Man ser inte så mycket av det i boken men hans trädgård är som ett sagoland. En dag vill jag ha en trädgård som hans och de där växthusen skulle inte vara fel heller, bara man kan få lite extra hjälp av någon.

Om man inte har boken så kan man kolla HÄR, sidan är antaligen inte laglig men väldigt bra och det är där jag ser alla filmer och serier.

Söndag kväll

Behöver väl inte direkt beskriva vad det är på bilden, gott var det verkligen i alla fall!
Nu är jag hemma efter en trevlig helg i Stockholm. Imorgon är det skola och ska vara i konditorit och det gör mig alltid glad. Får se vad vi hittar på för något skoj där.

Smoothie

hallon, banan, yoghurt, kokos
 
Fick ett nytt objektiv för ett tag sen och försöker lära mig hur man egentigen tar fina bilder. Det är svårt men roligt, så vissa bilder kan bli hur bra som helst och vissa inte så bra som jag hade tänkt mig. Förhoppningsvis blir jag snart bättre och när jag har tid och lust ska jag komma igång med att göra lite videos också!

Idag åker jag till Stockholm för att vara barnvakt till mina brorsöner över helgen så jag kommer inte hem förens söndag kväll. Men innan jag åker ska jag göra lite mat, kyckling och sallad blir det, enkelt och gott.

Valnötstårta med ganach

 
Invigde min nya fina bakform när jag gjorde denna lilla tårtan. Formen är bara 13 cm i diameter och med ett halvt recept blir det en gullig liten tårta som räcker gott och väl för min familj. Tiden i ugnen beros ju på vilken form man använder eller om man väljer att göra dubbla satsen (som blir en normal stor tårta). 

75 gram hackad mörk choklad
50 g smör
1 1/4 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
1 msk kakao
1 ½ dl socker
1 ägg
½ dl mjölk
En nypa salt
En näve grovt hackade valnötter

Smält choklad och smör i vattenbad och låt svalna något. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Sikta vetemjöl, kakao, salt och bakpulver i en annan bunke och rör sedan ner i äggblandningen. Tillsätt det mjölk och valnötter.
Grädda i 175 grader tills kakan är klar, ca 20 min. 
Låt svalna

50 g hackad choklad
½ dl grädde

Koka upp grädde, ta va från plattan och rör ner chokladen. Låt stå tills det tjocknat, ca 15 min. Bred ut över kakan och toppa med valnötter.

Lik många andra

 
En helgfrukost lik många andra. Denna består av super enkla pannkakor med kesella och banan, två smörgåsar, yoghurt med frysta bä och müsli och kaffe.

Mac and cheese

Detta gjorde jag till middag för ett tag sen och det blev gott. Inte så där jätte gott men jag är nog ingen direkt stor fantast av makaroner och ostsås. Men att ha ett lager av bread crumbles ovanpå gjorde det lite roligare. HÄR kan du hitta receptet.
Igår var det valborg och jag var med vänner och hade en jätte mysig kväll. Vi satt på Emmas altan och gjorde smore's och lyssnade på musik. Idag är jag ledig som så jag gjorde en liten tårta, bilder och recept på det kommer senare!